You are here
Home > Davis Kupa >

Az ausztrálokat egyszer már megvertük

Csütörtökön délután, Londonban elkészítették a Davis-kupa döntőjének sorsolását. A tények már ismertek, Magyarország a D csoportba került Horvátország és Ausztrália mögé. Most bemutatjuk két leendő ellenfelünket.

Kerülhettünk volna nehezebb, de talán egy könnyebb csoportba is, de tény, hogy az ellenfeleink lényegesen erősebbek, de a magyar tenisz képes volt már hatalmas bravúrra, amire most is szükség lenne, ha továbbjutási álmokat dédelgetünk.

Horvátország teniszsportja mindig is bombaerős volt. Jugoszlávia felbomlása után, 1993-ban indult először a Davis-kupában, 2005-ben és 2018-ban (az utolsó, még hagyományos tornán) megnyerték a sorozatot. A csapat eddig 63 DK-meccset vívott, amelyből 38-at meg is nyert. A két sikere mellett 2016-ban csak a döntőben kapott ki Argentínától. Lévén mindig az elitben szerepelt, így a magyarok ellen egyetlen meccset sem játszott még.

A 2019-es kiírásban a spanyol és az oroszok mellé került egy csoportba, és két 3-0-s vereséggel végül az utolsó helyen végzett, így nem jutott tovább. Akkor Borna Coric, Borna Gojo, Ivan Dodig, Nikola Mektic, Mate Pavic alkotta a csapatot. Jelenleg két top100-as játékosuk van, Coric (33.) mellett a legnagyobb név, Marin Cilic egy éve nem vállalta a szereplést. Azt nem lehet tudni, hogy idén fogja-e, hiszen az ATP Cupon már a csapat rendelkezésére állt, és Coriccsal, Dodiggal és Mekticcsel kiegészülve nyertek a lengyelek és az osztrákok ellen, de az argentinoktól elszenvedett vereség miatt így sem jutottak túl a csoporton.

A 23 éves Coric eddig kétszer találkozott Fucsovics Marcival, és kétszer nyerni is tudott. Balázs Atival ATP Touron még nem találkozott. Cilic ugyancsak kétszer tudta legyőzni Marcit, Atival neki sem volt még meccse korábban. A keret többi tagja közül Gojo a 277., Pavic a 681. helyen áll a világranglistán. Párosban Dodig a 10., Pavic a 15., Mektic a 22. helyen áll. Nem kell túlragozni, bombaerős csapat.

Az ausztrálokról már nem is beszélve, amely tavaly Nick Kyrgios, Alex de Minaur, valamint John Peers, Jordan Thompson páros csapattal Belgiumot és Kolumbiát is legyőzte a csoportban, majd Kanadától kapott ki a negyeddöntőben. Az ausztrálok az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró tenisznemzet a Davis-kupában, 1939 óta 28-szor nyertek, összesen 47-szer döntősök volt. Legutóbb 2003-ban tudtak elsők lenni, 2001-nem jutottak el a fináléba.

Zseniális játékosaik vannak, a top100-ban jelenleg öten foglalnak helyet. De Minaur a 26., Kyrgios 40. helyen áll, de ott van még John Millman (43.), Jordan Thompson (64.), vagy James Duckworth (83.) is. Párosban Peers a 31. helyen áll, de azon a ranglistán is öten vannak az elitben.

Az ausztrálok az idei ATP Cupon – hasonló felállásban, mint Madridban, azaz Kyrgiosszal és de Minaurral – Kanadát, a németeket és a görögöket is verték a csoportban. Az egyenes kieséses szakaszban a britek ellen 2-1, a spanyolok 1-3 következett, így végül harmadikok lettek.

Furcsa kimondani, de még veretlenek vagyunk az ausztrálok ellen. Igaz, csak egy meccs volt eddig, de az csodálatos bravúrt hozott. 1995-ben a jelenleg szövetségi kapitány, Köves Gábor is részese volt a fantasztikus bravúrnak. A Noszály Sándor, Krocskó József egyes, valamint a Köves, Markovits László páros 3-2-re verte Ausztráliát, ezzel bejutott a Világcsoportba. Azon meccsen Krocskó nyerni tudott Todd Woodbridge, valamint Mark Philippoussis ellen, a harmadik győzelmünket a Balázs Atival is dolgozó Noszály Sándor szállította.

Valami ehhez hasonló, kiemelkedő teljesítmény kellene a mieinktől, hogy meglepje valamelyik ellenfelét a tornán, hiszen a csoportelsők mellett a két legjobb csoportmásodik is eljut a negyeddöntőbe. Sok idő van még addig, de a két nemzet játékosainak szereplését immár a Davis-kupa szemüvegen keresztül is nézni fogjuk.

A csoportok beosztása így fest:

  • A csoport: Spanyolország (1), Oroszország, Ecuador
  • B csoport: Kanada (2), Kazahsztán, Svédország
  • C csoport: Franciaország (3), Nagy-Britannia, Csehország
  • D csoport: Horvátország (4), Ausztrália, Magyarország
  • E csoport: USA (5), Olaszország, Kolumbia
  • F csoport: Szerbia (6), Németország, Ausztria

Vélemény, hozzászólás?

Top