You are here
Home > Ilovetennis >

Férfi, aki egyetlen szerva nélkül is Wimbledon bajnoka lett

Sidney Wood annak idején, 1938-ban hat napot várt arra, hogy elindulhasson a US Openen. Majdnem napra pontosan 82 évvel ezelőtt élte túl élete legnagyobb katasztrófáját, amikor a New York környékén pusztító hurrikán 7000 ember halálát okozta. Wood túlélte, de már előtte hatalmas bajnok volt. A múltidéző történetünk most róla szól.

Wood 1911. november 1-én született Connecticut államban, Black Rock városkában. Egy réges-régi újság, a mai napig is ismert World Tennis Magazine 1964-es kiadásában emlékezett meg a Woodról, a férfi, aki szerva nélkül Wimbledont tudott nyerni.

Szóval Wood egy igazi zseni volt, már a húszas években. 14 évesen Arizona Állam teniszbajnokságát. Pittstown-ban, Pennsylvania államban járt iskolába. 15 évesen minden idők legfiatalabb játékosa volt a Roland Garroson és Wimbledonban is. 1926-ban, Az All England Clubon egy bizonyos francia, René Lacoste verte 6:1, 6:3, 6:1-re az első meccsen. Egészen 1985-ig őrizte a legfiatalabb címét, amikor Boris Beckert felülmúlta ezt is, a maga 17 évével. Négy évvel később, 1931-ben Wimbledon bajnoka lett, nem akármilyen módon.

A londoni füvespályás torna történetében az egyetlen olyan győztes, aki játék nélkül tudott bajnok lenni. Mindezt mindössze 19 évesen és 245 naposan, ilyen fiatal győztese pedig 1891 óta nem volt Wimbledonnak. Wood mögött olyan támogatók álltak, mint például a világhírű angol színésznő, Getrude Lawrence, aki személyesen küldött egy Bentley-t Woodért, aki a Grosvenor House Hotelből indult Wimbledon meghódítására.

Az elődöntőben a legendás brit, a nyolcszoros Grand Slam-győztes, Fred Perry ellen tudott nyerni, szetthátrányból, 4:6, 6:2, 6:4, 6:2-re. A másik ágon a harmadik kiemelt amerikai, Frank Shields (aki nem mellékesen a híres színésznő, Brooke Shields nagypapája volt) ugyancsak négy szettben győzte le a francia Jean Borotrát. A döntőre azonban Shields lesérült. Egyes források szerint térd-, másik szerint bokasérülés miatt, de nem tudott kiállni. Wood pedig köszönte szépen, és átvette a győztesnek járó trófeát. De csak egy rövid ideig.

Később Wood elmesélte, hogy Frank Shields a közelgő Davis-kupa miatt nem akart kockáztatni, inkább feladta a döntőt.

Frank játszani akart, és Wimbledon közönsége különösen sértőnek vette, hogy nem lépett pályra, de a Davis-kupa akkor ezerszer fontosabb volt.

Az Egyesült Államok végül elbukta az 1931-es Davis-kupát, a britek 3-2-re nyertek, Wood is játszott, de Perrytől, és Bunny Austintól is kikapott, Shields, és a Lott/Van Ryn páros nyert egy-egy meccset.

A szokatlan körülmények miatt Wood nem volt hajlandó megtartani a Wimbledon-trófeát, egészen addig, míg nem bizonyította be, hogy füvön jobb játékos, mint Shields. Wood 1931 és 1938 között ötször is a top10-esek közé tartozott. 1930 és 1945 között pedig a tíz legjobb amerikai játékos között volt, ami akkor a világhírnévvel ért fel.

Wood egyik legjobb barátja, Don Budge – akivel aztán a világhábú után Manhattanben alapított egy mosodát – volt az első játékos 1945 után, aki megcsinálta a naptári Grand Slamet.

1956-ban vonult vissza, és 1964-ben választották a teniszezők Halhatatlanjai közé. 11 évvel ezelőtt, 2009. január 10-én, 97 évesen hunyt el.

Vélemény, hozzászólás?

Top