You are here
Home > Ilovetennis >

A nap, amikor Federer először kapott ki Baghdatistól

A sportág sajnos pihen. A játékosok nagy része a külvilágtól elzárva, otthoni környezetben próbál készülni erre az előre meg nem határozott idejű, kényszerű pihenő utáni időszakra. A szakma is próbál okokat fejteni, hogyan is alakuljon a további program, erről ais írtunk az fb-oldalunkon. Most inkább visszatekintünk, tíz évvel ezelőtti március 18-19-re. Történt aznap egy, s más a tenisz világában.

2010 márciusában javában zajlott az idei káosz nyitányaként elmaradó Indian Wells-i torna, amit sokan az ötödik Grand Slamnek is neveznek. Ennek tényéről sok szót nem is érdemes vesztegetni. A tíz évvel ezelőtti BNP Paribas Openre Rafael Nadal érkezett címvédőként, aki másodszor nyerte meg akkor a tornát. Roger Federer volt a második kiemelt, a svájci 2004, 2004, 2006-ben volt győztes. Később aztán még kétszer szerezte meg a címet, de 2010-ben lemaradt erről.

A svájci, abban az időben a világranglistát is vezette, így nyilván első kiemeltként vágott neki a 2010-es tornának. Az első körben kiemelt volt. A másodikba a román Hanescu ellen nyert, de már itt is csak szettveszteséggel. Baghdatis ellen a 32-ben találkozott, az első szettet hozta, de nem könnyen, csak 7:5-re, majd ugyanilyen arányban a ciprusi nyerte a másodikat.

Baghdatis kőkeményen küzdött, és rövidítésben, 7:6(4)-re hozta a mindent eldöntő játszmát. Pályafutása során először, és egyben utoljára nyert a svájci ikon ellen, aki annyira megviselt az akkori vereség, hogy az után következő két ATP 1000-es versenyen (Miamiban és Rómában) sem tudott a legjobb 16-nál tovább jutni sőt, az olasz fővárosban egyből kiesett Ernests Gulbisszal szemben.

Karrierem legnagyobb győzelme. Azt hiszem, ez mindent elmond. Nagyon boldog vagyok. Rengeteg érzelem tör most elő belőlem. Nagyon sok meccset veszítettem már el az éljátékosok ellen, és ezekért jelent kárpótlást egy ilyen találkozó megnyerése, főleg azok után, hogy két évre kiestem a vérkeringésből, és hogy oly sok nehézséggel kellett megküzdenem. Nagy pillanat ez nekem. Próbálom kiélvezni.

mondta a meccs után a ciprusi.

Bagdatisz aztán a következő körben a spanyol Tommy Robredótól kapott ki a következő körben. Rafael Nadal az elődöntőben kapott ki, a tornát végül a horvát Ivan Ljubucici nyerte, aki 7:6(3), 7:6(5)-re nyert az amerikai Andy Roddick ellen. Az akkor 22 éves Novak Djokovicot a negyedik körben, a legjobb 16 között győzte le a végső győztes, Ljubicic.

Ha már 2010., és március 18-a: lezárták a sportág élő legendájának legendájának számító Andre Agassi doppingaktáját. Francesco Ricci Bitti, a nemzetközi szövetség elnöke leszögezte: hiába kért információkat az esettel kapcsolatban a Nemzetközi Dopping- ellenes Ügynökség, az elévülési idő miatt nincs mód visszamenő hatállyal megbüntetni a saját magát évekkel a visszavonulása után, tavaly megjelent önéletrajzi könyvében leleplező sztárt. Írta a korabeli sportlap.

Vélemény, hozzászólás?

Top