You are here
Home > Grand Slam >

42 éve senki sem tudja felülmúlni a svéd zseni rekordját

Sajnos a koronavírus teljesen betett a nemzetközi és a hazai teniszéletnek. Próbáljuk a facebookon látványos, vagy éppen vicces posztokkal feldobni a kiéhezett szurkolók mindennapjait. Itt a blogon pedig olyan írásokkal jelentkezünk, amikkel kicsit visszatekintünk, hogy legyen mire előrenézni. Rövidesen jönnek majd a nagy meccsek-sorozat is, most éppen statisztikára váltunk, mert egy érdekes összeállításra bukkantunk.

Björn Borg, a svédek legnagyobb ikonja, 1978-ban úgy nyerte meg a Roland Garros, hogy a 21 lejátszott szettéből mindössze 32 játékot veszített a végső győzelemig. Lenyűgöző teljesítmény, hiszen Grand Slamen, azóta, azaz most már 42 éve, senki nem tudta túlszárnyalni. Nézzük meg, hogyan sikerült mindez, illetve kik a dobogósok és a helyezettek.

A most 63 éves klasszis pályafutása során hatszor nyert a párizsi salakon, a 78-as volt a harmadik, majd azzal együtt, sorozatban négyszer lett a torna bajnoka. Tulajdonképpen visszatért Párizsba, hiszen egy évvel korábban az ATP egyik elődjének is számító WCT (World Championship Tennis ) beperelte a játékost és a menedzsmentjét, az IMG-t, mert a svéd egy konkurenciának számító sorozatban is indult. Aztán Borgnak volt még egy megállapodása a WTT-vel (World Team Tennis), így végül kihagyta az Australian Opent (ezen egyébként is 1973 és 1981 között csak egyszer indult), és a Roland Garrost is. Végül peren kívül megállapodás született, így Borg visszatérhetett a sorozatba, így a francia salakpályás versenyre is.

Arkiv September 1978- Björn Borg under Davis Cup i Båstad 1978. Foto:Jan Collsiöö Code: 1001 COPYRIGHT PRESSENS BILD ASB

1978-ban Borg a harmadik volt a világranglistán, a Roland Garros előtt Jimmy Connors vezette azt, az argentin Guillermo Vilas volt a második (Csak mellékszálként, kilenc amerikai szerepelt akkor a top20-ban, a legjobb magyar, Taróczy Balázs a 32. helyen állt). Borg a francia Eric Deblicker ellen kezdett, és 6:1, 6:1, 6:1-re nyert. A további útja sem volt nehezebb, egészen a negyedik fordulóig, hiszen az amerikai Rick Fagel ellen 6:0, 6:1, 6:0-ra, az olasz Paolo Bertolucci ellen 6:0, 6:2, 6:2-re nyert.

A korszak szervakirálya, Roscoe Tanner már megizzasztotta, de szettveszteség utt sem volt, 6:2, 6:4, 7:6(5) lett a vége. A végjátékon is hihetetlen simán siklott át a svéd zseni, a negyeddöntőben a mexikói Raúl Ramírez ellen 6:3, 6:3, 6:0, az elődöntőben az olasz Corrado Barazzutti ellen 6:0, 6:1, 6:0, míg a fináléban, a világranglistán második Vilas ellen 6:1, 6:1, 6:3. Lenyűgöző sorozat, összesen hatszor nullára nyert szett, hétszer mindössze egy elbukott gém, és játszmaveszteség nélküli GS-tornagyőzelem.

Borg fantasztikus játékos volt, mégis 26 évesen, 1983-ban visszavonult (igaz két évre még visszatért ésőbb, de visszakapaszkodni már nem tudott). Azt mondta akkor:

Már nem tudok száz százalékot adni. És, ha nem tudom megtenni, nem lenne igazságos magammal szemben, hogy folytassam. A tenisznek szórakoztatónak kell lenni, és a csúcs felé kell tartani. De ezt már nem érzem magamban. Ezért állok le. Úgy érzem, meghalt valami bennem, mint James Dean, az 50-es évek filmsztárja, aki három befejezett film után, egy Porschéval rohant a halálba.

– mesélte a svéd ikon.

Érdekességként megjegyzendő, hogy Borg az akkori győzelméért 48 ezer amerikai dollárt kasszírozott, ami az inflációs rátát figyelembe véve, mai pénzre átszámítva 190,5 ezer dollárt érne. A tavaly győztes, Rafael Nadal ezért a sikeréért 2,475 millió dollárt keresett.

A védjegyévé vált kétkezes fonák

Ha már Nadal, akkor fontos megemlíteni, hogy a fentebb feszegetett rangsorban ő áll a második helyen. Szintén a Garroson, 2017-ben mindössze 35 gémet veszített. Míg a harmadik a rangsorban ismét Borg, és ismét a párizsi salak, 38 vesztett gémmel. Nadal három évvel ezelőttei eredménysoráról is emlékezzünk meg: –Benoit Paire 6:1, 6:4, 6:1; –Robin Haase 6:1, 6:4, 6:3; –Nikoz Basilashvili 6:0, 6:1, 6:0; –Roberto Batistuta Agut 6:1, 6:2, 6:2; –Pablo Carreno Busta 6:2, 2:0, feladta; –Dominic Thiem 6:3, 6:4, 6:0; –Stanislas Wawrinka 6:2, 6:3, 6:1.

Ez sem volt egy mindennapi történet. A legjobbak rangsorát pedig az alábbi táblázat rögzíti:

Vélemény, hozzászólás?

Top