You are here
Home > ATP >

Gondolt egy nagyot, és benevezett a Miami Grand Prix-re, 63 évesen

A tenisz is egy nagyon gazdag múlttal rendelkező sportág. Ezekben, a meccsek és tornák nélküli időszakban jól eső érzés azért szemezgetni a múltból, csodálatos emberi teljesítményeket lehet felidézni újra. Ha már otthon kell maradni. Ilyen Gardnar Mulloy története is, aki amellett, hogy kiváló játékos volt, egy máig, és valószínűleg még sokáig tartó rekordot őriz.

Kezdjük a legfontosabb ténnyel, a rekordjával. Mulloy 1977-ben szabadkártyát kért, és kapott a Miami Grand Prix szervezőitől, aztán az első körben 6:0, 6:1-es vereséget szenvedett John Whitlingertől. Ebben azért, első olvasatra sincs semmi világszenzáció. Ha viszont hozzátesszük azt a tényt, hogy Mulloy ekkor 63 éves és 77 napos volt, akkor világszenzációról beszélhetünk. A 102 éves korában, 2016-ban elhunyt, örökifjú teniszező minden idők legidősebb Tour-résztvevője a mai napig is.

Fantasztikus játékos volt, a kora első számú amerikai teniszezője, és mint ilyen, akkoriban a világ legjobbjának is számított. 1913-ban született, Washingtonban. A Miami Egyetemen dolgozott teniszedzőkén, a második világháborús időszakban. Panch Segura (a táblázatban ő is többször szerepel) a kezei alatt lett sorozatban háromszoros NCAA-bajnok. 29 évesen – Billy Talbert oldalán – megnyerte a US Open páros bajnokságát. Összesen ötszörös Grand Slam győztes, négy Flushing Meadow-ban, 1957-ben, már 44 éves Wimbledonban lett bajnok. A US Openen 1952-ben döntőt játszott egyéniben is, az ausztrál Frank Sedgmantól kapott csak ki. Háromszor volt a Davis-kupa győztes válogatott tagja

75 évesen még szenirbajnokságot nyert az Egyesült Államokban. Összesen 129 nemzeti bajnoki címet nyert, kilenc különböző Hírességek Csarnokába választották be, természetesen a Nemzetköz Teniszébe is. 1996-ban tornát neveztek el róla, a Gardnar Mulloy Cup a 80 évnél idősebb játékosok számára kiírt tornát a mai napig megrendezik. Olyan gazdag életúttal – beleértve a II. Erzsébet királynővel, vagy Bill Clintonnal folytatott beszélgetéseit is – rendelkezi, hogy egyetlen kötetbe bele sem fértek az emlékiratai.

Hazája mindig is büszke volt rá. A tenisz mellett ügyvédként is dolgozott. A második világháborúban a tengerészetnél szolgált, olaszországi és észak-afrikai hadműveletekben vett részt. Hadnagyként parancsnoka volt egy üzemanyag szállító hajónak is.

Édesapja 1923-ban épített házat Miamiban, majd mellé egy teniszpályát is. A floridai városban ez volt az első teniszpálya abban az időben. Indiánok közelében nőtt fel, akik a Miami-folyón szállítottak árukat. Negyeddollárt keresett akkoriban az indiánok motorcsónakjainak javításából. Azóta utcát neveztek el róla, ahol akkoriban élt.

A 60-as években, amikor Amerikában még javában tombolt az antiszemitizmus, a feketékkel szembeni ellenszenv a déli államban, Mulloy az afro-amerikai teniszlegendával, Althea Gibsonnal vegyespárosozott, vagy amikor Arthur Ashe érkezett a Miami Grand Prix-re, és egy ócska kis motelben akarták elszállásolni, Mulloy a saját házába fogadta.

A legemlékezetesebb beszélgetése II. Erzsébettel volt, aki akkoriban még csak koronahercegnő volt. A Wimbledoni kerti partin találkoztak, és Mulloy megkérdezte Erzsébettel, hogy miért nem ül a királynak fenntartott boxban. Erzsébet helyett, a parti gazdája, Lady Crossfield válaszolt, hogy a királyi családban kötelezettségek és kötelességek vannak, így nem tud mindenki ott lenni egyszerre.

Ó. Ha a hercegnő nem tud jegyet szerezni, akkor szívesen adok én.

– felelte Mulloy.

Aztán 1957-ben Erzsébet, már királynőként adta át Wimbledon párosgyőztesének, a Mulloy, Patty duónak a trófeát. Mulloy megkérdezte a királynőt, hogy emlékszik-e rá. Erzsébet királynő pedig viccesen így felelt:

Igen, Mulloy úr. Nagyon is emlékszem rád. Valójában nagyon is nehezen tudtam ma bejutni, mert elfelejtetted félretenni nekem a jegyeket.

Aztán Bill Clintonnal való találkozásánál, a kilencvenes évek közepén, Mulloy be akart mutatkozni az Egyesült Államok elnökének, de Clinton elhárította ezt. Elmondta, gyerekkora óta követi a teniszjátékos karrierjét.

Egy tíz évvel ezelőtti interjúban Roger Federerről kérdezték, és Mulloy nagy tisztelettel beszélt a svájciról, akit már akkor is nagy sportembernek tartott. Főleg azt emelte ki, hogy míg más játékosok, miután megnyernek egy pontot, csomót érzelmet zúdítanak az ellenfelekre, ami szerinte sokszor sértő, és tapintatlan is, addig Federer kiválóan tudja ezt is kezelni.

Gardnar Mulloy házasélete is legalább ilyen kalandos volt. 55 évig volt házas, amikor felesége, Madeline Cheney Mulloy 1993-ban meghalt. Még 1957-ben ismerkedett meg a második párjával, Jackie-vel, aki az akkori férje, Sir Robert Mayer 1985-ös haláláig kitartott a párja mellett. Aztán Mulloy 90. születésnapján Jackie ismét telefonált, amikor Monacóban összefutottak.

Mulloy 95 évesen ismét megházasodott. 2016. november 14-én, nyolc nappal a 103. születésnapja előtt hunyta le örökre a szemét. Két gyermeke, négy unkája, és kilenc dédunokája, valamint az egész sportvilág gyászolta őt, és emlékezik rá azóta is nagy-nagy tisztelettel.

A Miami Herald nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Top