You are here
Home > ATP >

Roger Federer: a faütőtől a globális szupersztárig

A koronavírus nehéz feladatokat szab ránk. Meg kell küzdenünk a betegséggel, óvnunk kell szeretteinket, a környezetünket, az embertársainkat. Legfőképp pedig vigyázni magunkra! Az ATP honlapján megjelent, Pózok Nélkül című műsorban ezúttal Roger Federer mesél az indulástól a világhírnévig eljutásig megtett útjának bensőséges pillanatairól.

A svájci klasszis eddigi pályafutása során 103 Tour-győzelemnél és 20 Grand Slam-sikernél áll. 310 hétig volt a világranglista első helyén. Most éppen sérüléséből gyógyulgató zseni, akinek ütése ikonikussá váltak az elmúlt, közel két évtized során. Nem volt ő sem mindig legenda.

Az első emlékem egészen addig megy vissza, amikor még faütővel játszottuk. A mai, neonszínű sárga labdák helyet nyomásmentes fehér labdákat használtunk. Nem tudom, hogy a mai generáció játékosai közül ki mondhatta el ugyanezt magáról. Emlékszem, órákig játszottam, akár egy fallal, vagy szekrénnyel szemben, vagy akár a garázs ajtaján.

Federer ugyanolyan volt, mint a többi gyerek, és különféle okok miatt lett szerelmes a sportágba. A kötődésből később már a világsztárok közelsége lett, amikor labdaszedőként volt jelent a bázeli ATP-tornán, amelyet aztán később tízszer meg is nyert.

Nagy matricagyűjtő voltam. Volt egy év, azt hiszem a 90-es évek eleje volt, amikor egy könyv teljesem megtelt az összes régi klasszis matricájával. A versenyekről, a trófeákról, a játékosokról volt szó, tehát mindet megismertem. És végül labdaszedő fiú lettem szülővárosom legfontosabb eseményén Bázelban. Régebben üldöztem a játékosokat autogramért. Akkor még szelfizés nem létezett. Szóval ezek voltak az emlékek akkoriban.

Federer 1998-ban, miután világelsőként zárta a junior pályafutását, játszotta első Tour-meccsét. Szabadkártyásként lépett pályára Gstaadban, és 64 64-re kapott ki a szerencsés vesztesként főtáblára kerülő Lucas Arnold Kertől. Később, 2004-ben már tornagyőztes volt ezen a tornán is.

Az első győzelmét 1998. szeptember 28-án aratta, amikor a világranglista 878. helyén állva, Toulouse-ban legyőzte a francia Guillaume Raoux-t (45.) 62-62-re. Az azóta eltelt 22 évben 1242 győzelemnél tart már. 224-szer vert top10-est, az elmúlt 19 évben, 18-szor mindig nyert évente legalább egy trófeát.

Régen volt egy álmom, még kezdetekkor, hogy top100-as játékos leszek, és valami nagy tornán, Grand Slamen is játszhatok. Aztán később, hogy centerpályán, 15 ezer ember előtt léphessek pályára. Az ember néha hajlamos elfelejteni, hogy ez mekkora kiváltság. Úgy érzem, soha nem felejtettem el. Élveztem minden egyes alkalommal, amikor ez megtörtént, és mindig megpróbálom élvezni.

Amikor Federer fiatal volt, a szülei nem feltétlen arra készítették fel, hogy a teniszben szupersztár lesz. Lynette és Robert Federer igyekeztek minél több sportágat közelebb hozni a fiúkhoz.

A svájciak eredeti gondolkodásmódja elsősorban az oktatás felé nyúl. De, amit a szüleim is tanítottak, és én is hiszek benne, hogy a sport lehet jövőkép, karrier is valójában. Remélem, hogy a pályán végzett munkám utat mutathat a jövő svájci generációjának is. Mindent el fogok követni a maximális teljesítményért, akár egy edzésen, akár éles meccsen vagyok éppen a pályán. Igyekszem, hogy a szurkolók is lássák, milyen hálás vagyok. Ez egy pokoli nehéz út, de élveztem minden pillanatát.

Az atptour.com nyomán

One thought on “Roger Federer: a faütőtől a globális szupersztárig

Vélemény, hozzászólás?

Top