You are here
Home > Grand Slam >

Így lehetne megmenteni az idei Grand Slameket

SA kornavírus miatt naponta születnek elképzelések a szezon hátralévő részére. Kevin Palmer, a dublini Independent, és a tennis365.com újságírója négy pontba szedte össze azokat a lépéseket, amelyekkel talán megmenthető lenne a 2020-ból még hátralévő három Grand Slam-torna (Wimbledon, US Open és persze a Roland Garros). Persze, nem a hagyományoknak megfelelő módon lebonyolítva.

A Covid-19 miatt általános szünet van a sport világában, de az emberi élet mindennél fontosabb. Így érthető döntést hozott az ATP, a WTA és az ITF is akkor, amikor június 7-ig az összes versenyt törtölte. Sajnos, azokat a tornákat idén már egészen biztosan nem rendezik meg. De mi van a még hátralévő három Grand Slammel?

Hacsak nem csak megfékezni teljesen addigra a vírus terjedését, akkor az augusztusi US Opent nagy veszély nem fenyegeti. A Roland Garros szervezői, különösebb egyeztetés nélkül, szeptemberre tolták el a versenyüket, ami azért nagy vitákat váltott ki. Nem teljesen lehetetlen, hogy későbbi időpontban rendezik a versenyt, de a franciák által megálmodott szeptemberi időpont, közvetlen az amerikai torna után nehezen kivitelezhetőnek tűnik.

Már csak azért is, mivel a teljes salakpályás idénynek annyi, így viszont, ha június elejétől már lehetne teniszezni, akkor gyorsan neki kell kezdeni a füvespályás idénynek, hogy Wimbledont nyugodt lélekkel meg lehessen rendezni.

A cikk szerzője tehát négy pontban szedte össze azokat kitételeket, amikkel még három Grand Slamet élvezhetünk ebben az idényben.

1.) Szerinte a tornákat szervező ITF-nek komolyan el kellene gondolkodni azon, hogy az eddigi két hét hét helyett leredukálnák e három torna hosszát egy hétre, vagy maximum 10 napra.

2.) Azt úgy lehetne megrendezni, hogy – természetesen az eredetileg elképzelt pénzdíjak mellett – nagyobb kvalifikációs tornákat rendeznének, és a főtábla már kevesebb résztvevővel zajlana, mint a megszokott. Kevesebb meccsel megoldható lenne a Wimbledon, a US Open, és akár a Roland Garros is.

3.) A torna korábbi szakaszaiban a meccseket elég lenne két nyert szettre játszani. Ezáltal gyorsabban véget érnének a meccsek, és többet lehetne egy nap megrendezni. Csak a végén lennének három nyert szettes találkozók.

4.) Ha a US Opent időben egy kicsit eltolnák, és Wimbledont augusztus elején meg tudnák rendezni, akkor a versenynaptár okos átrendezésével lehetőség nyílna mindhárom Grand Slam megrendezésére.

Akárhogy is nézzük, vannak benne megszívlelendő gondolatok, amelyekkel valamelyest meg lehetne menteni még a szezont. Az sem lehet mos még látni, hogy nézők nélküli tornákat rendeznek-e majd. Ennek azért kicsi a valószínűsége, hiszen a GS-tornákon a jegybevételek, a vendéglátásból származó bevételek, és természetesen a tv-s jogdíjat jelentik a fő bevételi forrást.

És akkor ott van még az olimpia, ami ezek után nagyon nehezen illeszthető bele, az amúgy is sűrűvé vált programba. Nyilvánvalónak tűnik, hogy valamit majd be kell áldozni. De elérkezett az idő, hogy a sportág irányítói közösen gondoljanak a jövőre. A játék érdekében.

A tennis365.com nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Top