You are here
Home > Davis Kupa >

Isten éltesse, Köves Gábor!

Január 7-én, azaz kedden ünnepli jubileumi, 50. születésnapját Köves Gábor, versenyző, majd később edző, a magyar Davis Kupa-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya. Játékosként A BSE, a Bp. Spartacus, az UTE, a PÁRA Érd és a Malév csapataiban játszott. Egyike azon kevés teniszezőnek, aki négy olimpiára is eljutott. Szöulban és Atlantában és Sydney-ben játékosként, Athénban edzőként szerepelt a világ legfontosabb sporteseményén.

Egyéniben és párosban is többszörös magyar bajnok. Párosban egészen kiváló nemzetközi eredményeket ért el, hiszen 1998. október 12-én a 79. helyig jutott az ATP világranglistáján. Hét Grand Slamen vett részt, ebből négyszer túljutott alkalmi partnerével az első körön. Karrierje során összesen négy Challenger-tornát nyert párosban, az argentin Cristian Kordasz, az osztrák Thomas Strenberger, a svéd Thomas Nydahl, valamint a dél-afrikai Clinton Ferreira oldalán.

Edzőként 2003 és 2005 között Mandula Petrával, majd 2010 és 2013 között Szávay Ágival dolgozott együtt. 2016 óta vezeti a magyar Davis Kupa-válogatottat. Irányításával 2017-ben a Világcsoportba jutásért lejátszott meccsen az orosz csapatot sikerült legyőzni. Azt a csapatot, aminek akkor Budapestre érkezett játékosai közül Daniil Medvegyev az 5., Karen Hacsanov a 17., Andrej Rjubljov pedig a 23. a jelenlegi világranglistán.

Köves Gábor 16 Davis Kupa-meccsen szerepelt a válogatottban, kivétel nélkül csak párosban. Ebből 10 meccset megnyert. Talán a legemlékezetesebb meccseit 1995-ben játszotta. Elevenítsük fel a tiszteletére a portugálok, majd a világcsoport első körében lezajlott (ezt sikerült edzőként újra átélnie) ausztrálok elleni két páros meccsét a korabeli újságcikkek alapján.

A portugálok ellen 1-1-re álltunk az Euró-afrikai zóna 1. csoportjának negyeddöntőjében, melynek a tétje a Világcsoport selejtezője volt. Párosunk akkor már két éve nem nyert DK-meccset. Köves, Markovits László oldalán aztán heroikus küzdelemben nyert. Íme, az akkor tudósítás:

Aztán jött Ausztrália. Az első nap után ugyanúgy 1-1-re álltunk, Krocskó József nyert Todd Woodbridbe ellen. Másnak jött megint a lélektani párosmeccs. A Köves-Markovits duó ezúttal elbukott a Woodbridge, Mark Woodforde kettőssel szemben, ráadásul 2-1-es előnyről. A csoda viszont az utolsó napon jött. Noszály Sándor és Krocskó József is nyerni tudott, így Magyarország feljutott a Világcsoportba. Egy fantasztikus csoda részese lehetett Köves Gábor. Rá egy évre a csehek, majd az oroszok is jobban voltak nálunk. Köves Gábornak két évtizedet kellett várnia, amikor edzőként lehetett hasonló élményben része. Isten éltesse!

A fotók az Arcanum Adatbázisból származnak

Vélemény, hozzászólás?

Top