You are here
Home > ATP >

Agassitól Federerig, a Miami Open legszebb pillanatai

Az 1985 óta zajló tornát eddig 17-en nyerték, 15-ször amerikai bajnok volt, Agassi a csúcstartó

Ezen a héten a Miami Opennek kellene zajlania az ATP Tour keretében, de az 1000-es tornát, ahogy ok mást törölte a szervezet a naptárából a koronavírus járvány miatt. Így sokat mi sem tehetünk, felidézünk néhány jelentős momentumot a torna 1985 óta íródó történetéből. Időutazásra hívjuk olvasóinkat.

A tornát eddig 17 férfi játékos nyerte meg, legutóbb Roger Federer, előtte viszont John Isner, aki az elmúlt két döntőt is játszhatta. Nem mellékesen kilenc év után lett amerikai bajnok. A hazai játékosok amúgy is domináltak, hiszen az eddigi 34 tornából 15-öt ők vittek el. A rekordbajnok a férfiaknál André Agassi és Novak Djokovic, akik 6-6 alkalommal lettek a legjobbak. A nőnknél Serena Williams a csúcstartó, eddigi 8 elsőségével. Agassi és Djokovic mellett Serena és Steffi Graf volt az, aki háromszor egymás után került a trónra.

A legnagyobb sorozatok e versenyzők közül kerültek ki. Agassi 19, Graf és Serena 22-22 meccsen keresztül maradt veretlen. A négyszeres bajnok Federer tavaly 37 évesen és 235 naposan nyert Miamiban, így a legidősebb győztes is ő lett. A legfiatalabb pedig – ez is egy érdekes adat – Novak Djokovic, aki 2007-ben, 19 évesen és 316 naposan lett az első. Idézzük is fel elsőnek ezt a versenyt.

Federer címvédőként és első kiemeltként érkezett Floridába. De a negyeddöntő előtt elbukott. A későbbi döntős, Guillermo Canastól kapott ki a negyedik körben. Az argentin az első és a döntő szettben is rövidítésben volt jobb. Djokovic akkor csak a 10. kiemelt volt. Az olasz Bracciali, a francia Llodra, majd Feliciano Lopez legyőzése után Rafael Nadal és Andy Murray ellen is nyert, mindegyik meccsét szettveszteség nélkül hozta a szerb. A döntőt akkor (nem mindegyiket előtte) három győztes szettre játszották, és Nole itt sem bukott egyet sem, 6:3, 6:2, 6:4-re nyerni tudott.

Eddig két olyan játékos akadt, aki nem kiemeltként a végén nyerni tudott. A férfiaknál éppen az első torna volt ilyen. 1985-ben az amerikai Tim Mayotte sikerével ért véget a viadal. Az akkor 25 éves teniszező pályafutása első sikerét érte el, az akkor még Delray Beach-ben zajló versenyen. Később még 11-szer sikerült ATP Tourt nyernie, kétszer Grand Slam-elődöntős, az 1988-as olimpián pedig döntős volt. A néknél Kim Clijsters 2005-ben, sérüléséből felépülve tudott első lenni nem kiemeltként.

A belga ezzel a második nő lett a világon, aki megcsinálta a Sunshine Double-t, azaz ugyanabban az évben Indian Wells-ben és Miamiban is győzni. Rajta kívül ez a nők közül csak Steffi Grafnak és Viktoria Azarenkának, illetve másik hét férfi versenyzőnek sikerült. Közülük Djokovicnak négyszer, Federernek háromszor, Grafnak kétszer, Courier-nek, Changnak, Samprasnek, Riosnak, Agassinak egyszer-egyszer.

Felemlegettük Djokovic első sikerét, illetve Federer utolsó győzelmét. A svájci 1999-ben járt először tornán. A 2018-as torna pokolira sikeredett mindkettőjüknek. Djokovic a 2017-es sérülése után még kereste önmagát, az AusOpenen a nyolcaddöntőben búcsúzott, Indian Wellsben egyből kiesett, majd Miamiban is rögtön az elején, Benoit Paire-től kapott ki két szettbe. Federernek semmi baja nem volt, első kiemelt volt a torna előtt, de jött az ausztrál Thanasi Kokkianis és szetthátrányból fordítva nyert.

A tíz éves jubileumokon is fantasztikus versenyzők nyertek. 1990-ben Andre Agassi az első tornagyőzelmét ünnepelhette Miamiban, amelyet 2003-ig még öt követett. 2000-ben Pete Sampras harmadszor, és egyben utoljára nyert. 2010-ben pedig Andy Roddick ismételte meg 2004-rs sikerét. 2020-ben pedig nagy reményekkel tekintünk a jövőbe, hogy ez az átkozott járvány mielőbb megadja magát.

Vélemény, hozzászólás?

Top