You are here
Home > ATP >

Úgy pattogott a pályán, mintha trambulin lenne a lába alatt

Rafael Nadal vs. Roger Federer, a rivalizálás 2004 óta.

Reggel már kiposztoltuk, hogy éppen 16 éve kezdődött egy nem mindennapi rivalizálás, Roger Federer és Rafael Nadal között, a Miami Openen. Most egy kicsit mélyebben a dolgok mögé nézünk, és nem csak az egyetlen összecsapást elevenítjük fel a két fantasztikus játékos közös történetéből.

Nézzük előbb az előzményeket. Nadal 17 éves volt akkor, az élmezőnybe betőrni vágyó, nagyon tehetséges fiatal. 15 évesen és 10 hónaposan, akkor még a ranglista 762. helyén nyerte élete első Tour-meccsét. Akkor Challenger és kisebb versenyeken gyűjtögette a pontjait, és a 2003-as szezon végére a 49. helyre jött fel a világranglistán, az ATP az Év Újoncának választotta akkor. A 2004-es év elején, Aucklandban egészen a döntőig menetelt, Dubajban negyeddöntős volt, majd Indian Wellsben is ment kér kört. A 34. helyre küzdötte fel magát a rangsorban, a 32. kiemelt volt Miamiban.

Roger Federer addigra már nem csak világsztár volt, hanem túl volt két Grand Slam-győzelmen, előző évben, Wimbledonban nyerte az elsőt. 2001-ben volt tornagyőzelme (Milánóban), és a Nadal elleni meccsig összesen 16 Tour-döntőt vívott, amelyből 12-öt meg tudott nyerni. Közte a 2004-es Australian Opent is, ahol Marat Safin ellen hozta három szettben a finálét. Később Dubajban, majd Indian Wellsben is győzelemmel melegített Miamira.

Mivel mindketten kiemeltek voltak, az első körben nem játszottak. A másodikban Federer az orosz Davydenko ellen nyert három szettben. Nadalnak csak 36 percet kellett a pályán tölteni, mivel az addigra már a világranglistán 592. helyig visszacsúszott Goran Ivanisevic feladta az első játszma után, amit Nadal 64-re nyert.

Következett a Nadal-Federer összecsapás, amit aztán a spanyol egy óra 10 perc alatt 63 63-ra megnyert. Nadal fantasztikusan játszott, minden egyes pontért úgy harcolt, mintha az a pont lenne a legfontosabb a meccsen. Federer pedig érezhetően fáradt volt. Indian Wells-ben, közel negyven fokos hőségben gyűrte le a döntőben Tim Henmant, nem tudott teljes egészében regenerálódni erre a tornára.

„Nadal úgy pattogott a pályán, mintha egy trambulin lenne a lábai alatt. Nem vagyok meglepve. A fiatalok ezt csinálják. Sokat hallottam róla, azt hiszem ez egyáltalán nem egy meglepő eredmény tőle.”

mondta viccesen Federer, a maga 22 évével.

Federer visszavágott, de Nadal dominált

Nadal pedig már akkor is nagyon szimpatikusan nyilatkozott, természetesen a boldogság volt az első szó, amit kimondott, de hozzátette, hogy nem ez volt Federer élete meccs, és ha a legjobb teniszét játssza a svájci, akkor neki esélye sem lett volna. De a tenisz egy ilyen játék. Élt a lehetőséggel, addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Nadal aztán a kövezkető körben a chilei Fernando Gonzaleztől kapott ki 67(1) 64 26-ra, és a legjobb 16 között búcsúzott.

A két zseni aztán egy év múlva, ismét Miamiban megint összecsapott. Ekkor már a döntőben. Nadal még mindig csak a 31. helyen állt, míg Federer világelső volt akkor is, végül a svájci 26 67(4) 76(5) 63 61-re nyert, 0-2-ről fordított egy őrült nagy, 3 óra 43 percig tartó csatában. Érdemes ezt a meccset is feleleveníteni.

2006-ban már hatszor futottak össze, Nadal szép lassan felkúszott a csúcsra, így nem meglő, hogy a hatból öt volt döntő. A 2005-ös és a 2006-os Roland Garros között Nadal ötször volt jobb riválisánál. Azóta összesen 40 meccsen találkoztak, és jelenleg Nadal vezet 24-16-ra. A 2014-es Australian Open elődöntője után még 23-10 volt a svájci javára. Az elmúlt hat évben Federer sokat javított, és az azóta lejátszott hét meccsből hatszor a svájci nyert.

Keménypályán és füvön is Federer a jobb (11-9 és 3-1), azonban Nadal kedvenc borításán nyomasztó a spanyol fölénye, 16-ból 14 meccset nyert meg. A Grand Slam-győzelmek tekintetében még Federer a jobb 20-19-cel, de a GS-tornákon Nadal nyert többször (10-4), a döntőkben is kétszer annyi sikere van (6-3). A két zseni legutóbb 2019-ben, a wimbledoni elődöntőben csapott össze, azt a meccset Federer nyerte 76(3) 16 63 64-re. Reméljük, minél előbb túl leszünk a krízisen és lesz még Nadal-Federer meccs, amelyet végigizgulhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Top