You are here
Home > ATP >

Agassi sportszerű volt, de ezzel elbukta a Miami Opent

Még ezen a héten a Miami Open zajlana, ha a koronavírus át nem írt volna mindent. Sok érdekességről beszéltünk már ezzel kapcsolatban, most elevenítsük fel az 1994-es döntőt. Ezen a torna egy nem mindennapi esemény miatt marad emlékezetes. Nevezetesen az Andre Agassi és Pete Sampres között zajló döntő. Agassinak csak egy döntést kellett volna hozni, de ő nagyon sportszerű volt. Ráfázott, de sosem bánta meg tettét.

Agassi csukóműtétből épült fel, Sampras volt a világelső

Már a döntőhöz készülődtek, amikor Agassi kíváncsi volt, honfitársa, és egyben vetélytársa is hogyan készül a kettejük derbijére. Azt látta, hogy Sampras szörnyű kínokat él át padon, gyomorrontással küszködött. Nyilvánvaló volt, hogy Sampras képtelen lesz a pályára lépni. Agassi megkapja és magasba emeli a trófeát. Bezsebeli a győzelemért járó pontokat, és a bajnoknak járó pénzt. Nem az ő hibája, Sampras beteg volt.

7-kor arra ébredtem, hogy iszonyatosan émelyeg a gyomrom, fájdalmaim és hányingerem volt. Arra gondoltam, hogy kész, ezen a meccsen én nem fogok tudni játszani. Infúziót kaptam, ami egészen háromnegyed tizenegytől majdnem fél egyig volt bennem.

Mesélte később Sampras a New York Timesnak.

De Agassi nem lépte meg – sportemberhez méltóan – azt, hogy a szurkolókat meccs nélkül hazaengedje, vagy kényszerítse ellenfelét, hogy lépjen pályára. Megadta Samprasnak a szükséges időt a felépülésre, körülbelül egy óra állt rendelkezésre.

Sampras nagyszerű idényt futott 1994-ben. Ivan Lendl-t legyőzte nyert Sydney-ben, majd Todd Martin elleni győzelemmel az Australian Open bajnoka lett. 12 meccsen nyeretlenségi szériája Philadelphiában szakadt meg. De aztán Indian Wells-ben is nyerni tudott, majd Miamiban – világelsőként –, többek között Mark Woodforde, Petr Korda és Jim Courier legyőzésével került a döntőbe, amikor elkapta a gyomorbaj.

Agassi viszont a világranglista-31. helyen kezdte az idényt. Ilyen gyengén pedig 1987 novembere óta nem állt. Csuklóműtéten is átesett, ami miatt ki kellett hagynia az Australian Opent. Miamiban viszont jól kezdett. Három olyan játékost is legyőzött – Boris Becker (14.), Cedric Pioline (12.) és Stefan Edberg (3.) – akik előrébb álltak nála a világranglistán. Az elődöntőben pedig Patrick Rafter sem tudta megállítani. Ez volt az első verseny új edzőjével, Brad Gilbert-tel. Agassi a könyvében így mesélte el az esetet

„Az orvos infúziót adott Pete-nek, aki rá támaszkodott, remegett, mint egy újszülött csikó. Nem lesz képes rá… Rövid este lesz, mondtam Bradnek. De aztán Pete megcsinálta, nem az a Pete, aki vonaglott az öltözőben, ez másik Pete, aki a legjobb tudásával játszik. Bombákat szervál, a legjobb teniszét mutatja. Fel sem ocsúdok, és már 5:1-re vezet…

…Most mérges vagyok. Úgy érzem, találtam egy sebesült madarat, hazahoztam, meggyógyítottam, egészségesen szabadjára engedtem, most pedig ki akarja vájni a szememet. Próbáltam visszavágni, de a második szettben még jobb volt. Harmadikban, mint egy őrült.

Sampras végül elbukta ugyan az első szettet, de onnan is fordítani tudott, két óra és 15 perc alatt 5:7, 6:3, 6:3-ra nyert. Agassi sportemberi nagyságáról tett tanúbizonyságot, még ha szomorú is volt az elveszített döntő miatt.

„Nem a tornagyőzelemről szólt, hanem arról, hogy büszke lehetsz arra, amit tettél. Ha nem tudok egy egészséges Pete-et legyőzni, nem érdemeltem volna meg. Akár beteg, akár jól van, nagyszerű meccset játszottunk.

A tornaigazgató is nehezen talált szavakat

Butch Bucholz, a torna alapítója még annyit tett hozzá:

A meccs késleltetése Andre Agassi nagyszerű karakterét mutatta. Nem akarta ilyen módon megnyerni a versenyt. Pete orvosa azt mondta, hogy ha intravénásan meg lehet oldani, akkor néhány órán belül jól lesz. Így is lett.

Ez volt az első, és egyetlen alkalom, hogy Sampras megnyerte a Sunshine Double-t, azaz egymás után IndianWellst és Miamit. Az 1994-es évet a világranglista élén fejezte be, ami pedig sorozatban a hatodik idénye volt. „Ha hasonló cipőben lett volna, ugyanezt tettem volna érte.” – summázta a történetet Pete Sampras. Ez legalább olyan érdekes volt, mint a 63 évesen nevező Gardnar Mulloy története.

Az atptour.com nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Top