You are here
Home > ATP >

Nem lettek világsztárok, de a Rekordok Könyvébe bekerültek

Sok olyan tenisz játékos van, akik már nagyon fiatalon bemutatkozhattak az ATP Tour valamelyik színpadán (a lányokról már korábban írtunk). Kettő olyan, aki még nem volt 15 éves, amikor a legnagyobb sztárok között játszhatott. Aztán mégsem lett belőlük világsztár, de még komolyabb játékos sem. Talán kevesen hallották Peter Hajek és Noam Behr nevét. Egy a közös bennük, a világon a két legfiatalabb játékos, akikre a fenti állítás igaz.

Nem igaz az az állítás, hogy aki nagyon fiatalon tehetséges, és kiemelkedik a mezőnyből, azokból később profi, és kiváló játékos lehet. Talán, túl korán dobták be őket a mély vízbe, talán a tehetségüket becsülték túlságosan felül, de tény, a német Peter Hajek 1989-ben Prágában, az izraeli Noam Behr 1990-ben Tel-Avivban játszott ATP-tornán életében először. Egyikük sem volt még 15 éves. A kezdeti sikert aztán nem követte fényes jövő.

Peter Hajek (nem összekeverendő a cseh Petr Hajekkel) 1975. február 23-án született. Sok mindent nem lehetett kideríteni róla, és ez nem is csoda, hiszen juniorként egyetlen tornagyőzelmet ért el, felnőttként pedig egyetlen meccset játszott az ATP színpadán. Az az egyetlennel viszont történelmet írt, ráadásul komolyan meg is dolgozott érte.

1989 augusztusában rendezték a Prága Opent, amelynek selejtezőjéből indulva küzdötte fel magát a főtáblára. Az első ellenfele egy argentin Guillermo Rivas volt, akitől aztán 4:6, 6:7-es vereséget szenvedett. Mindössze egyetlen ATP ponttal fejezte be a pályafutását, de 14 évesen és 164 évesen minden idők legfiatalabb ATP Tour résztvevője lett. Később aztán alacsonyabb – az akkori elnevezése szerint – szatellit versenyeken indult. 1995-ben egy Minszkben, majd Donyeckben rendezett tornán a döntőbe jutott, de tornát sosem nyert.

Ha nevesebb nem is lett, de lényegesen sikeresebb karrier van Noam Behr mögött. Az izraeli játékos 1975. október 13-án született Tel-Avivban. 1992-ben a US Open fiú döntőjébe jutott, ahol az amerikai Brian Dunn ellen kapott ki. 1990-ben játszotta a történelmi meccset, és ő is a selejtezőből jutott a legjobb 32 közé, ahol viszont Amit Noartól kapott ki 6:1, 6:0-ra.

Behr később is próbálkozott ATP-tornákon, de többnyire Challenger és ITF-versenyeken gyűjtögette a pontjait, amiből végül annyi összejött, hogy a világranglistán 2001 októberében egészen 127. helyig jutott. Volt egy Grand Slam-indulása is egyesben 1998-ban, a US Openen. Párosban mind a négy GS-tornára eljutott egyszer (Wimbledonba kétszer is), de mindig az első körben búcsúzott a balkezes játékos.

Voltak szép sikerei is pályafutása során, top100 játékosokat vert nem is egyszer (David Prinosil – 53., Andrew Ilie – 80.). Egyesben két Future- és egy Challenger-tornát, párosban viszont 14 Challengeren tudott a legjobb lenni, ami azért szép eredmény. 1995 és 2001 között hazája Davis-kupa-válogatott csapatát is erősítette.

Minden idők legfiatalabb ATP Touron bemutatkozó játékosai

Az ifjak rangsorában azért komolyabb nevek is vannak. A dobogón harmadik Kent Carlsson egészen kiváló salakjátékos volt. Kilenc ilyen tornát nyert – közte a 1998-as, hamburgi ATP Masters Series-t és három Championship Series-t –, a Roland Garroson kétszer is nyolcaddöntőbe jutott, a világranglistán egyesben a 9. hely volt a legjobb eredménye.

Boris Beckerről már nem is beszélve. Az ő neve mellett hat Grand Slam-siker, három ATP-vb-győzelem, Grand Slam Cup, WCT Finals áll. Kétszer nyert Davis-kupát, 1992-ben pedig olimpiai bajnoki címet. Ezzel együtt is csak a negyedik helyre tudott besorolni a fiatalok rangsorában.

Vélemény, hozzászólás?

Top