You are here
Home > ATP >

Belenéztünk egy 18 éves naplójába

Szinte mindenkit a négy fal közé kényszerített a koronavírus. Már rengeteg példát láttunk a közösségi médiában, hogyan töltik az idejüket a teniszezők. Most olvassunk bele egy 18 éves naplójában, a világranglistán 73. olasz, Jannik Sinner ideje így telik a karanténban.

Kedves Naplóm

„Mióta néhány héttel ezelőtt visszatértem Indian Wellsből, a Monte Carlo-i lakásomban töltöttem az időt. Nem tudtam visszatérni Olaszországba, ahol a koronavírus miatt nagyon súlyos a helyzet. A legfontosabb, hogy biztonságban legyek, de keményen dolgoztam, fitnesz és kondíciós edzéseket tartottam. A Tour felfüggesztése óta azonban nem láttam labdát. Az elmúlt hat évben ez volt a leghosszabb ilyen időszak. Volt amikor sérültem voltam, de akkor is csak három hetet hagytam ki.

Nagyjából úgy fest egy napom, hogy 9 órakor kelek, majd 10 órától egy másfél órás tréninget tartot Dagoljub Kladarin fizikai edzőmmel. Dalibor Sirola Horvátországban van és nem tud most utazni, így Dragoljubnak küldi az edzésterveket. 12:30-kor ebéd, aztán pihenő következik. Délután háromkor lemegyek a földszinti garázsba, ahol kondíciós munkát végzet. Körülbelül kér órát dolgozok. Aztán fürdés, pihenés vacsora, PlayStation (leginkább a FIFA és a Fortnite), majd alvás. Lehet, hogy három-négy hónapig így fog zajlani minden napom.

Lehet, hogy sokan láttátok a #SinnerPizzaChallenge-t. Ennek a lényege, hogy ha valaki olyan pizzáról küld fotót, amely egy kicsit is hasonlít Sinnerre, vagy jelenlegi, esetleg múltbéli olasz személyre, azért 10 eurót adományozok. Hát, most határozottan nehéz lenne ilyet készíteni, a hajam egy kicsit megnőtt. Jó ötlet volt pénzt adományozni Bergamónak, ahol nagyon súlyos a helyzet. A pizzakészítés nekem annyira nem megy. Az apám séf volt, tőle tanultam néhány ételt, szeretek könnyű tésztákat főzni, mert azok mindig nagyon finomak.

13 éves koromba költöztem el otthonról, akkor a Riccardo Piatti teniszközpontba. Tehát megszoktam a főzést, a magamra mosást, takarítást. Nehéz volt, de gyorsan váltam felnőtté. Kezdetben a központ egyik edzőjével, Luka Cvjetkoviccsal és a családjával laktam. Hiányzott a családias hangulat, jó volt velük nagyon. Aztán egy ideje már egyedül lakom, két vagy három naponta beszélek a családommal, szerencsére a szüleim és Marc testvérem jól van, hál’ isten semmi bajuk nincs.

Remélem a koronavírus mihamarabb eltűnik. Tudom, hogy minden országban sokat tesznek a védekezésért. Viszont elég unalmas így mert mindig mozgásban voltam. Amikor fiatalabb voltam, elmentem a barátaimmal játszani, fociztunk sokat. Úgy gondolom, fontos több sportágat kipróbálni, mielőtt az ember eldönti, mivel is szeretne komolyabban foglalkozni. Most viszont ami van, az a fitnesz, a pihenés és tv-nézés.

Most, hogy eldőlt, hogy a füves idény, így Wimbledon is elmarad, az edzői csapatommal egy olyan tervet kell kidolgozni, hogy felkészült legyek majd a folytatásra. Az elmúlt egy évben sokat javítottak a kezemen, de a Tour felfüggesztése után még többet kell foglalkozni a röptéimmel és a szervákkal is.

A világranglistán való előrébb jutás egyik oka az volt, hogy bár kezdetben juniorként felnőtt játékosok ellen játszottam, és elég sok balsiker ért, később sikerült ezt fejben rendbe tenni. Emlékszem, egyszer Sharm El Sheikh-ben az első fordulóban kikaptam, és mondtam Riccardónak, hogy inkább Future-versenyekre nevezzen. Aztán 2018 februárjában megszereztem az első pontjaimat, és ez az érzés gyorsan elmúlt. Emlékszem, amikor tavaly megnyertem a NextGen ATP Finalst, nagyon boldog voltam. De nem álltam le, gyorsan beneveztem egy olasz Challenger-versenyre, mert újra akartam érezni a győzelem édes ízét. Nap, mint nap próbálok fejlődni.

Szerencsére kiváló csapatom van, a felfüggesztés alatt keményebben fogok dolgozni, mint valaha. Remélem mindenki egészséges és biztonságban van, amíg a helyzet nem javul.”

Forrás: atptour.com

Vélemény, hozzászólás?

Top