You are here
Home > WTA >

A Kilencek, akik megváltoztatták a női tenisztörténelmet

1968-ban döntöttek úgy a tenisz irányítói, hogy a profik és az amatőrök is részt vehetnek Grand Slam versenyeken, innin számítjuk az Open Érát. Történelmi szerződések voltak ezek, hiszen a mai modern teniszsportot készítették elő. Csak éppen egy dologról feledkeztek meg akkor. A női teniszezőkről. Két évig tartott a vajúdás, amikor robbant a bomba. 1970. szeptember 23-át írtunk, és jött az Original Nine, azaz a Kilencek társasága, a WTA kialakulása, a pénzdíj átalakulása.

A szerződés, ami a WTA kialakulásához vezetett

Bár a férfi a tenisz elindult világhódító körútjára, a női játékosokat szinte teljesen kifelejtették a jóból. A világ akkori legjobbjainak akkor lett az egészből elegük, amikor 1970 nyarán a rangos Pacific Southwest rendezvény szervezői úgy döntöttek, hogy a férfiak nyolcszor akkor pénzdíjban fognak részesülni, mint női kollégáik. Ezt már nem lehetett tolerálni.

Gladys Heldman, a World Tennis Magazine alapítója és kilenc másik akkori klasszis úgy döntött, hogy lépni kell valamit. Olyan bojkottot hirdettek, amiben Heldmann mellett kilenc női játékos (Original Nine) írta alá az úgynevezett „1 dolláros szerződést”, amellyel gyakorlatilag kiváltak az akkori versenysorozatból, és saját tornát alapítottak. Joe Cullman, a Philip Morris elnöke is mögéjük állt, így jött létre a Virginia Slims Invitational, amelyen 7500 dollár volt a nyeremény alap, és a Houston Racquet Clubban zajlottak a versenyek. Ez volt gyakorlatilag a WTA 1973-as megalakulásának az első, de a legfontosabb lépése.

Nem csak a sportban, de a társadalomban is változásokat hozott

Az Original Nine: Billie Jean King, Rosie Casals, Nancy Richey, Judy Dalton, Kerry Melville Reid, Julie Heldman, Peaches Bartkowicz, Kristy Pigeon and Valerie Ziegenfuss. A Virginia Slims Circuit végül 1971-ben 19 versenyből állt, összesen 309 100 dollár nyereményalapból fizette a női játékosok pénzdíját.

Ez egy ugrás volt a teljes ismeretlenségbe. Az embereknek saját döntéseket kellett hozniuk, és én a saját döntésemmel szolidarítást vállaltam a többiekkel. Nem tartott sokáig, amíg nagyobbat is mertünk álmodni. A női teniszezők erre támaszkodhattak, a népszerűségük pedig világszerte nőtt.

– mesélte Julie Heldmann

Talán ez a kultikus társaság sem jött volna létre, ha korszak legnagyobb egyénisége, Billie Jean King nem áll az ügy mögé. A Fed-kupa mostani nagykövete lett a társaság első vezérigazgatója, a Virginia Slims első idényében 17 bajnoki címet nyert, és az első női sportoló lett, aki egy évben 100 000 dollárt keresett. 1973-ban a Nemek Csatájában legyőzte Bobby Riggs-t, majd a WTA alapító elnöke is lett.

Tudtuk, hogy ha túl akarjuk ezt élni, akkor versenyek kellenek. Fogalmunk sem volt, mi fog történni, de töretlenül hittünk az álmunkban. Azt akartuk, hogy a világ minden lány játékosának lehetősége legyen megélni a teniszből, ha ehhez elég jó. Szerencsés időben léptünk, és a sporton túl társadalmi változásokat is hozott ez, illetve, mi is részesei lettünk ennek.”

– mondta King.
Egy 2012-ben készült kép a Kilencekről (balról jobbra, fentről): Valerie Ziegenfuss, Billie Jean King, Nancy Richey, Peaches Bartkowicz, Kristy Pigeon, Julie Heldman, Rosie Casals, Kerry Melville és Judy Dalton

A Kilencek (Original Nine) társasága

Billie Jean King: Minden idők egyik legnagyobb játékosa, aki 39 Grand Slamet nyert. Négyszer játékosként, négyszer szakvezetőként nyert Fed-kupát. 1987-ben került tenisz halhatatlanjai közé.

Rosie Casals: 22 éves 1970-ben. Párosban ötször Wimbledont, négyszer US Open nyert, vegyespárosban háromszoros GS-győztes, a Fed-kupában hétszer volt győztes csapattag.

Nancy Richey: Egyéniben kétszer, párosban négyszer nyert Grand Slamet, mind a négy tornáról van első helye. Fed-kupa-győztes, International Tennis Hall of Fame-tag (2003). Második helyig jutott a világranglistán.

Judy Dalton: Az ausztrál teniszező párosban kilencszer nyert Grand Slamet, kétszer Fed-kupát. Egyéniben egyszer jutott GS-döntőbe, éppen Kingtől kapott ki.

Kerry Melville Reid: Szintén ausztrál teniszező. 1977-ben Australian Opent nyert, párosban három GS-címe van. Ötödik helyig jutott a világranglistán.

Julie Heldman: Az alapító ötlet tulajdonosának, Glady Heldmannak a testvére. Négy Grands Slam-elődöntő volt a legjobb eredménye, háromszor nyert Makkabi-játékokat, az 1968-as, mexikói olimpián is részt vett. Karrierje után újságíró volt.

Peaches Bartkowicz: 1968-ban éppen ő győzte le Heldman a mexikói olimpiai bemutató tornáján, hat WTA-címet nyert. 1971-ben már visszavonult.

Kristy Pigeon: A Kilencek legfiatalbb tagja, 20 éves volt a történelmi dokumentum aláírásakor. Wimbledonban juniorbajnok volt.

Valerie Ziegenfuss: Szintén részt vett a mexikói olimpián, ezüst és bronzérmet nyert. Párosban négyszer is GS-elődöntőt játszott

2017-ben mutatták be a Battle of the Sexes című filmet, amely Billie Jean King és Bobby Riggs meccséről, illetve azt megelőző időszakról, a hetvenes évek elejéről szólt. Az Original Nine játékosai közül többük is megjelent a filmben, természetesen mai színészek tolmácsolásában. Bár 50 évvel ezelőtt nagyot léptek előre a pénzdíjak elosztásában, teljesen igazságos azóta se nagyon lett a rendszer. A Grand Slameken a férfiak nagyon sokáig magasabb összegekért játszottak. Az elmúlt években sikerült csak ezt is konszolidálni.

Vélemény, hozzászólás?

Top