You are here
Home > ATP >

Sokan kiállnak Federer mellet, és reformokat sürgetnek

Komoly visszhangja lett Roger Federer felvetésének, amiben – a jelenlegi helyzetet is értékelve – a két világszervezet, az ATP és a WTA összevonásáról beszélt. Sokan mondták el a témában a véleményüket. Wilander, Nadal, Djokovic. Most egy kicsit körüljárjuk alaposabban ezt a témát.

A világ egyik legjobb teniszezője a héten vetette fel azt az ötletet, hogy el kellene gondolkozni a férfi és a női tenisz egyesítésén. Nem közös versenyekre gondolt a svájci, hanem a két irányító testület, az ATP és a WTA összevonásával kapcsolatban tett egy kósza gondolatot. Nem is egy új tervről beszélt, hiszen Billie Jean King már lassan fél évszázada harcol valami hasonlóért

Valószínűleg most van itt az ideje, hogy elgondolkodjunk ezen. Nehéz idők ezek, nem csak nekünk, minden sportágban. El kell gondolkodni, hogy két gyenge szervezettel, vagy egy erőssel éljük túl a válságot.

– summázta a véleményét Roger Federer.

Wilander: Itt az idő újragondolni a brandet

Mats Wilander lényegében kiállt Roger mellett. Annyival kiegészítve a gondolatait, hogy most kellene egy kicsit a brandet is újragondolni, és ideje lenne a teniszben is egy kis ráncfelvarrásra. Az Europsport elismert teniszelemzője szerint a mostani, járványügyi helyzet éppen alkalmas erre.

Nagyon nem akarom kimondani, de egy-két éven belül elveszítjük a világ egyik legnagyobb teniszegyéniségét, Roger Federert. Kiváló és fiatal játékosok kerültek be az elitbe, ami nagyon izgalmas, de ha egyszer Roger, Nadal, vagy Novak visszavonul, nagyon fognak hiányozni a reflektorfényből. Itt az idő, hogy kicsit átalakítsuk a sport márkáját, hogy minél jobban vonzza a fiatalabb közösségeket. Lehetne férfi és női kombinált versenyeket létrehozni, hogy látványosabbá tegyük a sportágat.

Wilander szerint az ATP és a WTA egyesítése egyszerűsítené a televíziós szerződéseket, és a szponzorációt is. Jelenleg a tv-nézőknek két különböző platformon kell előfizetniük, ha követni szeretnék mindkét sorozat eseményeit. Egy működőképes kapcsolatot lát a fúzióban. A svéd legenda beszélt még a visszatérésről is. Osztja azt a korábbi véleményt, hogy ha például Federer fél év kihagyás után tér vissza, ugyanolyan éles tud lenni, míg a huszonéves fiataloknak ennyi idő kiesés sokkal problémásabb lehet.

Rafael Nadal of Spain (R) share a lighter moment with Petra Kvitova of the Czech Republic as they and other top players play in the Rally for Relief charity tennis match in support of the victims of the Australian bushfires, in Melbourne of January 15, 2020, ahead of the Australian Open tennis tournament. (Photo by WILLIAM WEST / AFP) / — IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE – STRICTLY NO COMMERCIAL USE — (Photo by WILLIAM WEST/AFP via Getty Images)

A Big3 egyetért, vannak akik szerint Federer csak népszerűséget hajhászott.

Később Rafael Nadal is Federer mellé állt, aki azt mondta, teljesen mértékben egyetért, hogy minél előbb ki kell lábalni ebből a válságból, és nem lenne rossz gondolat az sem, ha a férfiak és a nők egy szervezetben működnének, ahogy most az ITF a Grand Slameket irányítja. Simona Halep is egyetértett. Sok hasonló gondolat mellett azt emelte ki, hogy a közösségi média is sokkal könnyebbé válhat, ha a tornák egyesülnek, ahelyett hogy egymással versengenek, minden eggyé válhatna. De a ranglistapontoktól kezdve, a különböző kategóriájú versenyekig minden egyértelműbb lenne.

A héten Novak Djokovic, és sok más társa bejelentette, hogy pénzalappal segítik a top100, sőt a 200-on kívül eső játékosokat. A gondolatot azzal egészítették ki, hogy erősebb lenne együtt. Mármint a női versenyzőkkel kiegészülve, egy nagyon komoly világszervezetet felépíteni. Sorolni lehetne még a versenyzőket, több éljátékost, a női és a férfi oldalon is, akik egyetértenek Federer, illetve a Big3 felvetéseivel.

De azért vannak itt is kivételek, ahogy az ilyen horderejű döntéseknél lenni szokott. Voltak olyanok, akik szerint Federer csak a népszerűsége bővítésére dobta fel a témát. Bár a Socialbakers elemzése szerint a svájci ezer követővel bővült a bejelentés óta, olyan népszerű, hogy már a kritikát megfogalmazók gondolata is butaság. Federernek 12,7 millió követője van a Twitteren, az ATP-nek 1,5 millió, a WTA-nak pedig 834 ezer. Wimbledonnak 3,7 millió, de hozhatnánk még számtalan példát. Egészen bizonyosan nem ezen múlt.

Vannak kritikusok is

A Német Tenisz Szövetség alelnöke, Dirk Hordoff már komolyabb kritikát fogalmazott meg. Azt mondta, hogy ennek az üzenetnek nincs tartalma. Ez csak egy gyorsan feldobott ötlet, ami nem fogja megoldani a problémákat. Hozzátette még, támogatja a téma megvitatását, de nem a twitteren üzengetve. Hordoff válaszára az ausztrálok azt mondták, Nick Kyrgiosszal ellentétben, ők az egyesítés mellett voksolnának.

Hát, először is legyen normális élet, egyre kevesebb veszteséggel, ami az életet illeti. Aztán legyen újra tenisz, mert azért vagyunk itt mi is, és minden rajongó olvasónk. Utána pedig le lehetne ülni. Ki tudja, talán lehetne valami olyat kovácsolni ebből, hiszen a profi sportban – leszámítva az amerikai major sportokat – kevés olyan sportág van, amiben a legnagyobbak versenyét három irányító testület felügyeli.

Vélemény, hozzászólás?

Top