You are here
Home > Ilovetennis >

Magyar akadémia Shanghaiban

Az 1989-90-es korosztály egyik legjobb (ha nem a legjobb) játékosa volt Tóth Bence (Bazula Géza, Csontos Balázs és Krocskó Krisztián tartozott akkor a legjobbak közé), nagyszerű junior karriert futott be, melyt azonban nem követett a profik világa.

Ezzel persze nincs egyedül, tudjuk, hogy rendkívül nehéz az átállás, rengeteg időt, energiát és nem mellesleg pénzt kíván, így aztán a junior teniszezők (és itt nem csak a magyarokról, hanem mindenkiről beszélünk) nagy része Amerika felé veszi az irányt.

Így tett főhősünk is, aki számtalan lehetőség közül választhatott, a választása pedig végül Alabamára esett. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Édesapja teniszedző, így már nagyon korán megismerkedett a sportággal, 7-8 évesen már versenyszerűen teniszezett, nem is csoda, hogy rengeteg bajnoki címet szerzett a korosztályos viadalokon. Nemzetközi mezőnyben is magasan jegyezték, Európában a legjobb 20 között volt, a junior világranglistán pedig a 66. helyig jutott, többek között egy nagyszerű meneteléssel a Roland Garroson, ahol a selejtezőből a nyolcaddöntőig jutott.

Ezt követően jött az amerikai egyetem Alabamában, ahol végül öt évet töltött, majd edzősködni is Amerikában kezdett, sőt kislánya is ott született.

2010-ben kerülten az USA-ba, ahol végül hét évet töltöttem. Már az egyetemi évek alatt edzősködtem, speciális igényű gyerekeknek oktattuk a sportot, ami nagy élmény volt. Egy rövid otthonlét után aztán váltottunk egy nagyot és Shanghai felé vettük az irányt. Itt előbb egy spanyol tenisz akadémián lettem a junior tenisz vezetője, majd megalapítottam a saját tenisziskolámat, a Toth Tennis Academy-t.

Régóta dédelgetett álmom volt egy saját klub, versenyzői tapasztalataim mellett ugyanis edzői tapasztalataimat is szélesíteném. Kis csapatunk van, jelenleg kínai segédedzőkkel dolgozom, de a jövőben nemzetközi csapatot szeretnénk építeni.”

Amerika is, de most Shanghai is egy egészen más világ, természetesen nagyon sok különbség van az európai kultúrához képest és a két ország is teljesen különböző.

Másfél éve élünk Shanghaiban, volt időnk tapasztalatokat szerezni. A legfeltűnőbb Amerikához képest, hogy itt sokkal egészségtudatosabbak az emberek. A 25 milliós nagyváros meglepően csendes, szinte csak elektromos járművel közlekednek az emberek. Amerikában rengeteg a túlsúlyos ember, iszonyú nagy a kajadömping, itt viszont a testmozgásra fektetnek nagyom nagy hangsúlyt, imádnak sportolni és az élet minden területén szeretnek fejlődni. Nagyon sok a sportoló gyerek is, én is 35 gyerekkel foglalkozom. Nálunk az utánpótlás nevelés az egyik fő cél és hogy még tovább növeljem a létszámot és a minőségi utánpótlás korú játékosok számát.“- nyilatkozta a szakember, akinek munkáját természetesen a koronavírus járvány is érintette, de a másfél hónapos leállás alatt a tanítványokkal online tartotta a kapcsolatot és így adott feladatokat nekik.

A szülők nagyon sok otthon is használható eszközt vásároltak, falazó hálót, hálókat, adogatógépeket és az elvégzett feladatokat is visszaküldték nekem videón.”

Úgy tűnik tehát, hogy Bence megtalálta számításait Shanghaiban, tervei között pedig jelenleg nem szerepel a hazaköltözés.

Vélemény, hozzászólás?

Top