You are here
Home > Fed Kupa >

A szovjet űrhajósnő lopta el a show-t az első Fed Kupa elől

Pontosan 90 nap múlva, április 14-én, a Papp László Arénában kezdődik a 2020-as Fed Kupa döntője, amelyen a világ legjobb 12 csapata között a magyar válogatottat is köszönthetjük. 1963-ban 16 válogatott – közte a magyar is – volt az úttörője a sorozatnak. Akkor, a Londonban rendezett tornán Billie Jean King, Darlene Hard és Carole Caldwell, azaz az amerikai válogatott nyerte a tornát, a döntőben Ausztráliát verték 2-1-re.

A mieink Dánia ellen kezdtek, egyenes kieséses rendszerben. A mieink már a helyszínen készültek a tornára, amikor az bombasztikus hír járta körbe a világot, így jutott el a mieinkhez is, hogy a Szovjetunió Valentyina Tyereskovát küldte első nőként a világűrbe. Még a korabeli hazai sportlap is minden nap, az első oldalán hozta a hírt, és a magyar csapat legjobb játékosát, Körmöczi Zsuzsát is megszólaltatta, aki méltatta a szovjet hölgy nem mindennapi teljesítményét.

A korabeli tudósítás beszámol róla, hogy a karműtéte után először nemzetközi versenyen szereplő, amúgy az angol fővárosban is nagyon szépszerű Körmöczi nehezen lendült bele, az akkor Amerikában tanuló Pia Blling ellen, aki 41-re is vezetett, de végül sima 64 60 lett ide. A diósgyőri Brosszmann Zsófia sikere már eldöntötte a továbbjutást, végül a Brosszmann, Bardóczi Klára is behúzta a meccsét, így 3-0-val mentünk tovább.

Amikor pedig már a Vosztok 5 és 6 is visszatért a földre, jöttek az ausztrálok, és a Queen’s Club díszpályáján sajnos elég simán elintézték a mieinket. A Körmöczi, Brosszmann egyes, valamint a párosuk összesen hat gémet tudott csak elvenni a világ legjobbjaitól. Salakon más lett volna az eredmény, sopánkodott a meccs után Somogyi József, a magyar csapat edzője, de azt ő is elismerte, hogy annyira lett volna csak más, hogy egy-egy játszmában sikerül megszorítani az ausztrálokat.

Másnapra az amerikaiak sikerén kívül már senki nem foglalkozott a női csapat-világbajnoksággal idehaza, sokkal inkább a közelgő wimbledoni bajnokság került szóba, amikor teniszről írtak az akkori zsurnaliszták.

A döntőben aztán az ausztrálok zsenije, Margaret (Court) Smith döngölte a Queen’s Club füvébe (63 60) a tizenháromszoros Grand Slam-győztes Darlene Hardot, akiről Billie Jean King visszaemlékezésében úgy írt, hogy mindössze 400 dollár volt csak a bankszámláján, de akkor is csak a tenisz érdekelte, Hard egybként minden egyes sikerért mindössze 28,60 dollárt kapott. Hétszer kaptam – mesélte egyszer, összesen 200 dollárt. Ettől függetlenül boldog volt mindenki. Szerették, imádták a játékot. Ahogy a Los Angeles Times egy korábbi cikkében írtak róla, ő a sportág legjobban elfeledett teniszezője.

Aztán King következett, és három szettben (57 60 63) nyert Lesley Turner ellen. Párosban pedig a Hard, King (vagy ahogy akkor hívták, Moffitt) kettős megint három szettben nyert. A második volt a mindent eldöntő. Az ausztrál Smith, Turner duó nyerte 63-ra az elsőt. Aztán a másodikban 9-8-ra is vezettek az ausztrálok, Margaret Smith adogatott, és már sokan temették az amerikai csapatot, akik innen is fordítani tudtak 13-11-re, végül 6-3-mal behúztak a meccset.

Vélemény, hozzászólás?

Top