You are here
Home > Ilovetennis >

Amikor a gyerekeket úgy kell lezavarni a pályáról

A napokban rendezték az U12-es bajnokságot Győrben, illetve az U14-esekét Debrecenben. Többnyire az esélyesek, a kiemeltek jutottak a döntőkbe, amelyeket kedden és szerdán bonyolítottak le a két helyszínen. Sok játékost, csapatot ki kell emelni, amelyet majd szépen, sorban meg is fogunk tenni. Most azért ragadtuk ki az Alfa Tenisziskolát példaként, mert kevésbé esélyesnek számító játékosokkal sikerült majdnem bravúrt okozni az U12-eseknél.

Az Alfa Tenisziskola 2011-ben kezdte meg a működését Mihálka Attila és Szabó Tamás vezetésével. A klub alapvetően az utánpótlás-nevelést tűzte a zászlajára, és ennek megfelelően működik azóta is. A sikeres munka évről-évre érik be. A mostani U12-es bajnokságon Lázár Tamás a selejtezőből indulva jutott el egészen az elődöntőig, ahol aztán az első kiemelt, Kovács Marcell (Pasarét) bizonyult jobbnak. A lányoknál két Alfás is elődöntőzött, végül Hlibchuk Dorinának és Kálmán Lucának sem sikerült nyerni

Két tanítványuk is elődöntőzött, illetve a lánya, Anna párosban játszott az első helyért. Hogy tetszett? – kérdeztük telefonon Mihálka Attilát.

Jól sikerült a verseny, a végére egy kicsit sajnos elfogytunk. Lány párosban a mieink (Kardos Lorával, a Római Teniszakadémia versenyzőjével állt össze, a szerk.) és az ellenfél, a Benke-Giosanu Izabella (HTF CSO-KO), Nemcsek Gréta (Vasas) gyakorlatilag hasonló játékerőt képviselt, így aztán semmi meglepő nem volt abban, hogy ők nyertek. Gyakorlatilag a ranglista első négy-öt helyéből lett összeállítva a két páros. Jobban koncentráltak.

Az Alfa Tenisziskola kiválóan szerepelt, hiszen a fiúk mellett a lányoknál Hlibchuk Darina sem volt kiemelt, sőt Tamás a selejtezőből érkezett. Hogyan látják az ők, illetve a lánya, Anna fejlődését?

Azt gondolom, hogy töretlen a gyerekeknél ez a fejlődés, sokkal érettebben készülnek a napi teendőkre, és a versenyekre is, mint a korosztályuk, aki éppen nem sportol. Kiemelném még Kálmán Luca teljesítményét is, aki az elődöntőben egy kétórás csatában maradt csak alul, ehhez aztán kellett kondíció. Szeretném még kiemelni Jilly Ádám nevét, aki a U14-es ob-n indult. Fizikálisan kiválóan van összerakva ő is.

Mit gondolnak a színvonalról? A tavalyi év versenyihez képest történt előrelépés?

Nagyon sokat fejlődött a korosztály. Mind taktikailag és fizikálisan is. Ahogy gondolom a többiek, mi is szisztematikusan dolgozunk velük. Fontos az erőnlét, mellette a taktikai és technikai dolgokon is napról napra csiszolni kell. Szeretnénk, ha minél erősebbek lennének, így nemzetközi versenyeken is sokkal jobb eredményekre lehessenek képesek.

Mi az, ami egy 12 éves ifjú teniszező játékában a legfontosabb lehet? Mire kell őket ebben a korban a legjobban megtanítani?

A stabilitás a legfontosabb dolog ebben a korban, hogy egyformán tudjanak küzdeni a meccsek során végig. Emellett a taktika, és a védekező játék is nagyon fontos elem. A sebesség fejlesztése is, de elsősorban a stabilitást emelném ki.

Végül nem sikerült aranyérmet nyerni, elégedettek a látottakkal?

Abszolút. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és ebben nincs hiány. Senkit nem kell noszogatni, amikor el kell végezni az edzésmunkát. Sőt. Sokszor úgy kell lezavarni őket a pályáról. Imádják a teniszt. Mi pedig erre tettük fel a mindennapjainkat. Az utánpótlás nevelés a legfontosabb, próbáljuk anyagilag is függetlenné tenni a játékosokat, hogy az utaztatásukat, és a versenyeztetéseket megoldjuk. Hogy aztán felnőtté válva mire lesznek majd képesek, egyelőre képtelenség megjósolni. Száz meg száz példát lehet hozni kiváló junior teniszezőkről, akik aztán felnőttként nem tudták ugyanazt megvalósítani. Mi mindent elkövetünk, hogy ha odaérnek, meg legyen a kellő alap a sikerhez.

Az IloveTennis stábja elkötelezett az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban is. Így aztán a terveink szerint rövidesen egy másik, sikeres és kiváló utánpótlás-nevelő egyesület ajtaján szeretnénk majd kopogtatni, hogy a teniszt szeretők nagyon népes tábora még szélesebb körben ismerhesse meg a fiatal játékosainkat, bázisokat, hiszen a beléjük vetet hit, és munka a jövő gyümölcsének záloga.

Vélemény, hozzászólás?

Top