You are here
Home > Challenger >

Balázs Ati hatalmas csata után döntős Bangkokban

Balázs Attila hatalmas csatában, 148 perc alatt 61 67(4) 76(5)-re győzte le az orosz Roman Safiullint a Bangkokban zajló Challenger-tornán. A magyar játékos a torna második kiemeltjeként a döntőbe jutott, ahol tavlay csak egyszer járt. Tornagyőzelme is 2018-ból van, amikor három ITF-et tudott nyerni, Antalyaban, majd Santha Margherita de Pulában, végül Portóban.

Az első szett nagyon simán alakult, Ati kezdte az adogatást, majd ügyesen, kétszer is el tudta venni Safiullinét. Az orosz sok hibával játszott, egyetlen adogatójátékát tudta csak hozni. A második szettre felpörgött Safiullin is, legalábbis, ami a szervagémeket illeti. Nem hibázott senki sem adogatást a meccs ezen szakaszában, igaz Atinak 33 után két bréklabdája is volt. A rövidítésben le lehetett volna zárni a meccset, még 5-4-es orosz vezetésnél is, de elment mindkét szervája elment a magyar játékosnak, így az orosz 7-4-gyel egyenlített.

A döntő játszma nagyon izgalmasan alakult. Szinte lekopírozták az előzőt, hiszen mindenki hozta a saját adogatójátékát. A végén Ati került abba a helyzetbe, hogy 54-es vezetésénél a döntőért fogadhatott. Előtte azonban orvosi szünet miatt kellett várni a folytatásra, Ati kérte ki, majd Safiullin már 40 semmire vezetett. Ati elképesztő hajrát vágott ki, három labdát nyert egymás után, mégis 55 lett a vége.

Ahogy ebben a szettben végig, megint adogató nyerte a játékát, de megint nálunk volt az előny, 65 ide. Érdekesség, hogy közben a meccs oddszai se nagyon változtak, egyformára adták mindkét játékos sikerét. Jött a 12 játék, és megint 40 semmi volt az orosznak, aki aztán meg is nyerte, így a meccset a rövidítés döntötte el.

Ati elbukta az adogatását, Safiullin hozta a sajátját, majd egy minibrékkel 2-1-re módosult az állás. Megint egy elbukott adogatás után két pontot hozott Ati, 3-3-nál volt megint egyenlő. A következő három labdamenetben mindenki hozta az adogatását, így már 5-4-re Ati vezetett. Sőt, jött egy minibrék tőle, így két meccslabdához jutott. Az elsőt hárította az orosz, a másodikat már nem tudta. Ati nagyot küzdött, 2 óra 28 perc alatt verte ellenfelét, ezzel a 2019-es, umagi APT 250-es torna után ismét döntőt játszik. Az ellenfele a világranglistán 293. helyen álló, orosz Aslan Karatsev, vagy a 257. Gian Marco Moroni lesz majd.

Balázs Ati teljesítményét különösen kiemeli az a tény, hogy 2019-ben egyáltalán nem játszott kemény pályán, most pedig egymás után a negyedik meccsét nyerte meg Bangkokban Yevseyev, Aragone, Karlovskiy, majd most Safiullin ellen.

Ezzel a sikerrel Ati már a 118. helyre jött fel a világranglistán, ami új karriercsúcsnak számít. Ha megnyeri a döntőt, akkor számítások szerint a 110. hely környékére érkezik meg a jövő héten.

A meccs statisztikái

Vélemény, hozzászólás?

Top