You are here
Home > Challenger >

A wc-szünet is kellett, Balázs Ati megnyerte a bangkoki challengert

Balázs Attila nagy csatában, 2 óra 53 perc alatt 76(5) 06 76(6)-ra nyert az orosz Aslan Karatsev ellen Bangkokban. Ati kétszer is hosszabbításban nyert szettet, a középsőt nagyon könnyen elbukta, mint később kiderült sürgős dolga akadt. A moszkvai születésű, oszét származasú Karatsev kiválóan játszott, de a győzelem a magyar fiúé lett, aki legutóbb 2018 április 20-án, a portói ITF-tornát tudta behúzni.

Tíz év után sikerült Challenger-tornát nyerni. Hatalmas gratuláció!

Nem kezdődött jól a meccs, Ati egyből elveszítette az adogatását, ráadásul úgy, hogy még pontot sem nyert. A folytatásban mindkét játékos többnyire magabiztosan hozta az adogatójátékát. Lélektanilag a legjobb pillanatban 43-as orosz vezetésnél sikerült visszabrékelni. Aztán 55 után Karatsevnek is voltak bréklabdái, de elég simán jutottunk el az első parti rövidítéséhez.

Ezt is Ati kezdte, a megszokott trend pedig folytatódott, az adogatását ritkán hibázta el valaki. Szerencsére Karatsev volt az első, így 4-2-re vezetett Ati. Aztán ő is hibázott egyszer. De szerencsére egy minibrékkel visszavette, majd az első szettlabdáját ki is szerválta, 58 percnyi játék után 1-0-ra vezetett.

A második szettet Karatsev jó kezdése nyitotta, Ati adogatásainál viszont az első szervákba elég sok hiba csúszott, bár fogott két bréklabdát, a szervagém ettől függetlenül elment. Elég gyorsan 30 lett oda.ó, majd egy újabb adogatójáték ment el, Ati nem nagyon talált fogást az oroszon, visszafogottan is játszott. Karatsev a nyolcadik ászával már 50 lett, a magyar játékos az utolsó két labdára nem is nagyon mozdult. El is engedte a szettet, Karatsev 60-val egyenlített, 41 perc alatt, három elbukott Balázs-adogatással. Aztán kiderült, hogy nem is volt véletlen, hogy Ati ennyire sürgettette a második szett végét, az utolsó labdamenet után azonnal toilet-szünetet kért.

Karatsev jó adogatással nyitott, majd Balázs Ati a meccsen a hetedik bréklabdát hárítva és a hetedik ászt ütve egyenlített. Aztán 44-ig – hol könnyebben, többször nehezebben – mindenki hozta az adogatását. Fordulópont lehetett volna, de az orosz könnyen nyerte a szervagémet, ezzel a bajnoki címért fogadhatott. Ezt még sikerült hárítani, de Karatsev újra hozta az adogatását és 65-re vezetett. Ati a meccsben maradásért adogatott 15-30-nál ütőt cserélt és 66-ra egyenlített.

Jöhetett a végjáték, a második rövidítés a meccsen. Karatsev kettős hibával nyitott, Ati egyik adogatása jött csak (2-1). Karatsev minden egyes pontját oszét üdvrivalgással köszöntötte (2-3). A térfélcsere után az oroszé lett az első pont (3-4). Aztán mindkét szerváját bukta (5-4). Ati jött két szervával. Az elsőt ászt érő második szerva volt, a második, a meccslabda viszont hosszú. Az idegölő csata folytatódott, 6-6-nál újabb térfélcsere után megint Atinal volt meccslabdája, és ő szerválhatott. Megint a második volt a nyerő, a returnt Karatsev a hálóba vágta. Balázs Attila 21 hónap útán lett tornagyőztes ismét.

Ez volt Ati 31. tornagyőzelme, 2010 októbere után a második Challenger-tornán elért bravúrja. A 112. helyre jött fel a világranglistán, ami új karriercsúcsnak számít. Bangkokban korábban olyan játékosok nyerték meg ezt a Challenger-tornát, mint Marc Granollers, Janko Tipsarevic, Georgi Dimitrov vagy Mikhail Youzhny.

Azért Aslan Karatsev teljesítményével kapcsolatban feltétlen meg kell jegyezni azt, hogy tavaly augusztus óta folyamatosan vesztes meccseket játszott. Főleg Challenger tornákon, egymás után 11-szer kapott ki. Egymás után 10 olyan tornán szerepelt, amikor rögtön az első körben búcsúzott. Ez a fajta frusztráltság Bangkokban nem volt érezhető a játékában.

Vélemény, hozzászólás?

Top