You are here
Home > ATP >

Itt ma szinte mindenki történelmet írt

Négy tornadöntőt vívtak vasárnap hajnalban. Bizony, mindenki most már az Australian Openre koncentrál. Talán a szombat utolsó négy meccse is ennek az utolsó simításoknak volt alárendelve. A lényeg, Ashleigh Barty, Elena Rybakova, Andrey Rublev, Ugo Humbert nevét vésték bele a trófeákba. Itt most majdnem mindenki történelmet írt. A végeredmények már ismertek, nézzük a háttereket.

Ashleigh Barty viszonylag könnyen nyerte meg az Adeliaide Internationalt. Első kiemeltként ez papíron nem is volt kérdés, de súlyos teher nyomhatta az egész torna során. Kilenc év után az első ausztrál lett, aki meg tudta nyerni az AO előtti hazai versenyt. Bartynak már korábban voltak esélyei erre, hiszen Sydney-ben, a korábbi helyszínen 2018-ban és 2019-ben is döntőt játszhatott, de előbb Angelique Kerbertől, aztán Petra Kvitovától is kikapott. Legutóbb ez Jarmila Wolfe-nek sikerült ez 2011-ben (ő 2009-ig szlovák színekben versenyzett, Gajdosova, majd Groth néven is, 2 WTA címe volt, az egyik éppen Sydney-ben).

Szóval Barty megnyerte, meg is érdemelte, de Yastremska sem volt boldogtalan. Tavaly két WTA-tornát is megnyert, ráadásul az Australian Openen is eljutott a legjobb 32-be. Most inkább a védekezésre koncentrált, talán ő is komoly felkészülésnek vette ezt a meccset a hétfőn kezdődő melbourne-i tornára.

A másik hölgy, aki szombaton tornagyőzelmet ünnepelt, az a kazah Elena Rybakina. Neki már másodszor sikerült elsőnek lenni, a kína Zhang Shuai ellen először meccselt, és egyből le is győzte. Rybakináról már tavaly sok jót és szépet ígértek már az előző idényben. Az egyik legtöbbet fejlődő játékos lett, hiszen a tavalyi esztendőben, Bukarestben nyert meg első bajnok címét a 20 éves játékos (az volt csak a hetedik WTA-tornája), 150 helyet lépett előre a világranglistán, abszolút a jövő ígérete. Karriercsúcsnak számító 26. helyre jött fel a világranglistán. Említsük meg Yastremskát is, ő szintén karriercsúcsot döntött, és már a 21. helyen áll. A két lány az öt legjobb között van a 21 éven aluliak ranglistáján.

Érdemes kiemelni még az indiai Sania Mirzát, aki a sérülések, illetve a családalapítás miatt is 2018-ban visszavonult. Most visszatért, a nyári olimpia lebeg a szeme előtt. A korábbi páros világelső az ukrán Kichenok oldalán megnyert a páros versenyt. Szép visszatérés.

A fériaknál Ugo Humbert és Andrey Rublev is zseniális kezdte az idényt. A francia Humbert honfitársát, Benoit Paire-t győzte le, kétszer is rövidítéses szettben, 76(2) 36 76(5)-re, 2 óra 38 perces csatában. Nqagy hagyományokkal bíró tornáról beszélünk, hiszen 1956 óta rendezik meg, de azóta egyszer sem nyert itt francia, döntőbe is csak négyszer jutott. Most egyből kettő is, Humbert pedig első francia győztesként is ünnepelhetett. Humbert karrierje során 4 ITF-tornát, 5 Challengert nyert eddig, ez az első ATP-címe. Egy újabb huszonéves tehetség a szemünk előtt.

Andrey Rublev is egyfajta történelmet írt. Emlékeznek még Dominik Hrbaty, a szlovák játékos nevére? Ő volt az, aki 16 éve, 2004-ben megnyerte az adelaide-i és az aucklandi tornát is. Azóta senki nem volt képes arra, hogy az Australian Open előtt két tornát megnyerjen. Most jött az orosz, Andrey Rublev és Doha után Adelaide-ben is tornát nyert, pályafutása során a negyediket. Még csak 22 éves. Említsük meg Lloyd Harris nevét is, akit Rublev legyőzött. A dél-afrikai a selejtezőből menetelt egészen a fináléig.

WTA – Adelaide International, Adelaide, 848 000 dollár

Ashleigh Barty (ausztrál, 1.)-Dayana Yastremska (ukrán) 62 75

Páros: Nicole Melichar (amerika), Yifan Xu (kínai, 1.)-Gabriele Drabowski (kanadai), Darija Jurak (3.) 26 75 10-5.

WTA – Hobart International, Hobart, 275 000 dollár

Elena Rybakina (kazah, 3.)-Zhang Shuai (kínai, 4.) 76(7) 63

Páros: Nadia Kichenok (ukrán), Sania Mirza (indiai)-Peng Shuai, Zhang Shuai (kínai, 2.) 64 64

ATP – ASB Classic, Auckland, 610 010 dollár

Ugo Humbert (francia)-Benoit Paire (francia, 5.) 76(2) 36 76(5)

Páros: Luke Bambridge (ausztrál), Ben McLachlan (japán)-Marcus Daniell (ausztrál), Philipp Oswald (osztrák 76(3) 63

ATP – Adelaide International, Adelaide, 610 010 dollár

Andrey Rublev (orosz, 3.)-Lloyd Harris (dél-afrika, sel.) 63 60

Páros: Maximo González (argentin), Fabrice Martin (francia)-Ivan Dodig (horvát), Filip Polasek (szlovák) 76(12) 63

Vélemény, hozzászólás?

Top