You are here
Home > ATP >

Hatalmas bravúr, Fucsovics Marci kiverte a 13. kiemeltet

Elképesztő nagy magyar sikerrel kezdődött a 2020-as Australian Open. Rögtön a nyitómeccsen, a Margaret Court Arenában Fucsovics Marci 3 óra 13 perc alatt 63 67(7) 61 76(3)-ra legyőzte a világranglista 14. helyén álló, a tornán 13. kiemelt Denis Shapovalovot.

Kiválóan kezdődött a meccs, hiszen rögtön az első adogatójátékot Marci nyerte, ráadásul brékkel. Utána mindenki magabiztosan hozta a saját adogatását úgy, hogy bréklabdája sem volt egyik játékosnak sem. Döntő jelentőségű volt az utolsó gém, ekkor Marcinak megint sikerült bréklabdához jutnia, és egyből meg is csinálta, a kanadai ebben a játékban kétszer is kettőshjibát vétett.

Kulcsmomentummá vált az adogatás, amelyből a második szettben egyik sem vétett hibát. A második gémben megint Marcinak volt bréklabdaája, de ezt Shapovalov megmentette. Jött a rövidítés, ebben több minibrék is előfordult. Sajnos Marcinál eggyel több, de előbb két szettlabdát is hárította, majd aztán neki is volt egy, 8-7-es Shapovalov-vezetés után már nem volt visszaút.

Fantasztikusan alakult a harmadik szett, amellyel gyakorlatilag Marci megnyerte a meccset. Már az első Shapovalov-adogatójáéknál is volt két bréklabdája, de ezt még a kanadai nagy nehezen hozta. A következő három adogatójátékát viszont már nem, háromszor sikerült lebrékelni a jó nevű ellenfelet. Ebben a játszmában Marcina 92%-on állt a első szervák megnyerésének százaléka, a kanadai 16 ki nem kényszerített hibát vétett, Marci 10 nyerő ütést mutatott be, két bréklabdát hárított, ezzel szemben hét bréklabdából hármat megnyert és 61-gyel már 2-1-re vezetett.

Shapovalov érezte a veszélyt, mert nagyon összekapta magát. A negyedik játszmára. Marci adogatásánál 40 semmire ment el, a harmadik bréklabdáját beütötte. Aztán simára hozta az adogatását, majd megint volt bréklabdája. 43-ig elég könnyen jutottak el, amikor is Marci megint húzott egy kiválót és 40 semmire vette el a kanadai adogatását. Bár Shapovalovnak később volt még egy bréklabdája, mégis jött az újabb rövidítés.

Marci kezdett jó, majd 3-2-es vezetéséig az adogatójátékban egyik oldalon sem volt probléma. Marci két kiváló fonákütése, és pillanatok alatt 5-2 lett ide, Shapovalob rontott, és máris eljutottunk a meccslabdáig. Egy minibrék is belefért a végére, mert az utolsó labdamenetben megint sikerült elvenni Shapovalova adogatójátékát, és meglett ez a fantasztikus győzelem.

Marci életében másodszor nyert top15-ös ellen Grand Slam-tornán (legutóbb 2018-ban, az Australian Openen, Sam Querrey ellen), 42 nyerő ütése volt a meccsen, 7-ből 6 bréklabdát hárított, 11-ből 6 bréklabdát nyert meg. Fantasztikus sikert ért el.

Marci a következő körben a Jannik Sinner-Max Purcell meccs győztesével játszik majd. Ez a találkozó jelenleg az olasz 2-0-s vezetésénél, 44-es állásnál az eső miatt félbeszakadt. Stollár Fanny az ukrán Yastremskával (Peschke/Schuurs ellen), és Fucsovics Marci a brit Norrie-val kiemelt párossal (Ram/Salisbury) kezd az Ausztrál Openen. Babos Timiék pedig a Jakupovic/Olaru duó ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Top