You are here
Home > ITF >

Cél a top500, motiválnak a fiatal sztárok

Kis-Balázs Rafael az egyike azon fiatal magyar tehetségeknek, akik lassan már kinövik a saját korosztályukat, szépen haladnak felfelé a ranglistán, és eljött az idő, hogy erejüket a nemzetközi porondon is megmérjék. A BBTC teniszezője fiatal kora ellenére is határozott célokat tűz ki maga elé.

Tavaly Te nyerted a legtöbb hazai F1-es versenyt? Lehet azt mondani, hogy kinőtted a mezőnyt?

Nem én nyertem a legtöbbet, holtversenyben két sráccal nyertünk három-három tornát. Emellett kétszer döntőztem is. Úgy érzem jó eredmények ezek, hát valóban eszembe jutott, hogy már kinőttem a mezőnyt, de ezt így nem lehet kijelenteni. Sok, tehetséges srác van. Nem is kinőttem, inkább előre nézek már.

Ezek szerint kacérkodsz a nemzetközi versenyekkel? Ehhez adottak-e a feltételek?

Igen, ez a tervem, és valóban így van. A szakmai feltételek adottak, azokkal semmi probléma nincs, inkább az anyagi lehetőségek szűkösek még. Pénzre van szükség, de ehhez is meg vannak az ötletek, és remélem minden összejön, hogy nyugodtan tudjak majd versenyezni.

Rafael 2018-ban már próbálkozott hazai rendezésű F1-es és F2-es Future-versenyekkel. Az idei év elején csodálatos utazásban volt része, hiszen meglátogatta a Mallorcán található Rafa Nadal Academyt, bepillanthatott az ott zajló munkába. Ha már ott járt, indult az M15-ös, Manacor ITF-versenyen is. A légkört még szokni kell, a selejtező első körében a svájci Adrian Bodmer 61 60-ra nyert ellene.

Beszéljünk egy kicsit a szakmai stábról. Ki az edződ, és hol készülsz a versenyekre?

Ifjabb Fekete Rudolf foglalkozik a szakmai munkámmal. Balatonbogláron, a BBTC-n készülők a versenyekre, ott zajlik az edzésmunka is. A kondíciós felkészítésre pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémiát látogatom.

Miben érzed úgy, hogy még fejlődni kell?

A Stabil játék az, amiben még mindenképp javulni kellene. Szerintem jól tudok teniszezni, de még hiányzik néhány elem, amivel stabilabban tudok majd játszani. Csiszolni kell a technikát, és persze a taktikai dolgokat is helyére kell tenni.

Milyen célokat tűztél ki magad elé 2020-ban?

Elsősorban nagyon szeretnék felkerülni az ATP-világranglistára. A nagy álmom az 500. hely elérése év végére, de minimum a legjobb ezerbe nagyon jó lenne bekerülni. Ehhez versenyekre kell majd járni.

Úgy hallottam, hogy szóba került az amerikai egyetem is, ha igen, ez az ügy éppen hol tart?

Valóban így van. 3-4 amerikai egyetem keresett meg levélben, ha jól emlékszem Chicago, Tennessee, meg még egy pár, most nem jut eszembe. De őszintén szólva ezek a célok annyira nem vonzanak. Nem lebeg a szemem előtt Amerika, inkább itt Európában szeretnék sikereket elérni.

Mennyire van kialakult versenynaptárad 2020-ra?

Ami biztos, hogy meghívást kaptam Németországba, a csapatbajnokságra. Ez a felkészülés, és az éles meccsek mellett arra is jó, hogy egy kis pénzt lehet vele keresni. Utána, főleg a közelben, Európában 15 ezres és 25 ezres ITF-versenyeken szeretnék részt venni. Illetve, Törökországban, Antalyában is, mert elég sok ilyet rendeznek.

Mit szólsz a fiatalok (Tsitsipas, Zverev, Shapovalov) sikeréhez az utóbbi időben?

Nagy dolog, ha valaki huszonévesen már ott van a világ elitjében. Nagy álmom, hogy egyszer én is odakerülök. Annak viszont nagyon örülök, hogy Marci kiverte Shapót. Négy szettben elérni ezt egy ilyen játékos ellen, óriási eredmény.

(Fotók: Kis-Balázs Rafael facebook oldala)

Vélemény, hozzászólás?

Top