You are here
Home > Grand Slam >

Egy afrikai játékos fogja nyugdíjba küldeni Caroline Wozniackit?

Sok csodát éltünk meg korábban is az Australian Openen. Ezekből a mostani versenyen sincs hiány. Nagyon sok tehetség tűnik fel, évről-évre. Sokan érkeznek olyan országokból, ahol korábban a teniszt jobb esetben is csak a tv-ből nézték. Most pedig van egy hölgy, aki éppen Afrikát satírozza fel a Grand Slamek láthatatlan térképére. Ons Jabeur már két ellenfélen túl van, most pedig Caroline Wozniacki jön neki.

A teniszezőkről alkotott vizuális képünket már az első látványra alaposan megváltoztató, ugyanakkor afrikai, egészen pontosan tunéziai játékosként harmadszor is Grand Slam tornán a harmadik körbe eljutó Ons Jabeur (Dzsábur) komoly kihívás előtt áll. Majd pénteken, az Australian Open harmadik fordulójában Caroline Wozniacki ellen lép pályára, aki szerdán éppen csak túlélte a második kört.

Jabeur már ifiként is fantasztikus teljesítményt nyújtott, hiszen 2010-ben, majd egy évvel később is eljutott a Roland Garros junior döntőjébe. Előbb Elina Svitolinától még kikapott, egy évre rá viszont Monica Puig ellen nyerni tudott.

Hazájában istennőként tisztelik. Az Australian Open előtt szülővárosában, Monastirban, egy gyermekklinikán járt, és a beteg gyerekek elképesztő tisztelettel figyeltek rá. Egyikük utána odament az édesanyjához, és azt mondta: „Megéríntettem Onst, most egy hétig nem fogok kezet mosni.”

A térség, vagyis Afrika, az Arab-térség legsikeresebb játékosa a 25 éves teniszező. Ő volt az első innen származó, aki Grand Slamen a harmadik fordulóig jutott. Melbourne-ben Johanna Konta után Caroline Garcia, a 12. kiemelt ellen is nyerni tudott.

„Ez az első alkalom, hogy Ausztráliában eljutottam a harmadik fordulóba. Remélhetőleg ezúttal van ennek a dolognak egy másfajta varázsa is. Nem akarom kimondani most, hogy mire gondolok. Tavaly decemberben kitüntettek az Arab Nők ünnepségén a sportban elért sikereim miatt. Sok, sikeres arab nővel találkozta. Nagyon jó érzés volt, hogy egyre jobbak vagyunk, ki-ki a maga területén, komoly státuszokat szereztünk, és sok elismerést a világon. Amikor Grand Slamen, vagy éppen bárhol a világban játszom, mindig megpróbálom megmutatni, hogy arab nő vagyok. Én nem érzek különbséget köztem, vagy más európai, vagy amerikai nő között, csak éppen igyekszem jó példát mutatni. Remélem, inspirálhatok más játékosokat is, hogy eljussanak egy Grand Slamre.”

– nyilatkozta a tunéziai játékos.

Ez az inspiráció már Melburne-ben érezhető volt, hiszen az egyiptomi hölgy, Mayar Sherif a selejtezőben indulhatott. Honfitársa, a férfi mezőnyben induló Mohamed Safwat pedig 1978 óta az első férfi játékos lett, aki a kontinensről, Grand Slam-főtáblára jutott.

Jabeur 2018 óta szerepel a legjobb 100-ban. Két éve, amikor a moszkvai Kremlin Cup döntőjébe jutott, közel állta ahhoz, hogy a legjobbak közé is eljusson. Akkor nem állított maga elé komolyabb célokat, nem is tudott a top50-hez közel kerülni. 2020-ra már magasztos céljai vannak. A top20-at célozta meg, a WTA Elite Trophy-ra eljutást.

Wozniacki szerdán lehetetlennek tűnő helyzetből fordított kétszer is az ukrán Dayana Yamstremska ellen. Azt a csatát még túlélte, nehezen megválaszolható, hogy Jabeur ellen mire lesz képes.

Jabeur pedig nagyon motivált, és tudja, hogyan állíthatja meg Caroline Wozniackit, aki pályafutása utolsó versenyén szerepel. Komoly céljai vannak, amiknek egyik, 2020-ban mindenféleképp az első komolyabb állomása az Australian Open. Ha mindez így is lesz, akkor roppant nehéz meccsre készülhet a dán. Talán az utolsóra. Pénteken kiderül.

Az AusOpen hivatalos honlapja nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Top