You are here
Home > ATP >

Federer lenyűgöző visszatérése, Djokovic hibátlan játéka

Kedden már az elődöntőkért játszottak a férfi és a női egyesben is az Australian Openen. Ahogy Grand Slam tornákon, a véghajrában az már lenni szokott, fantasztikus meccseken dől el a továbbjutás kérdése. Ekkor bizony néhány világsztárnak is meg tud remegni a keze. Mint például Federeré, aki hét (!!) meccslabdát hárítva jutott az elődöntőbe

Mindenféleképp a Tennys Sandgren-Roger Federer negyeddöntő volt a nap találkozója. A svájci a pokol tornácáról táncolt vissza a negyedik szettben, de addig is sok minden történt. Az első szettet Federer 35 perc alatt húzta be, 32-es vezetése után brékelt, Sandgrennek már előtte is öt brékpontot kellett védenie. A második játszma ezek után meglepően alakult. Miközben magabiztosan adogattak, Federer kétszer is elbukta az adogatását, a második éppen 25 után.

A harmadik szettben már nagy gondokkal küszködött Federer, hiszen Sandgren egy fogadóelőnnyel 30-ra ment el, amikor a svájci orvosi segítséget kért. Ágyéksérüléssel küzdött, és majd kilenc percig állt a játék. Sandgren nagyon sportszerűen a meccs után azt mondta, hogy nem látott semmi gyanúsat abban, hogy Federert ilyen hosszan ápolni kell. Aztán az amerikai 52-es vezetése után ismét elvette a svájci adogatását. De hogyan. Federer öt szettlabdát is hárított, mire jött a végén Sandgrentől a nyerő ütés.

A negyedik szettben aztán Federer majdnem kiitta a kiesés keserűségének poharát. A szemszögéből, 45-ös állásnál adogatott, és 40-15-ről Sandgren meccslabdáig jutott el, majd még kétszer. Federer mindet mentette, majd tényleg a végét járta, amikor a rövidítésben 6-3 volt oda, de ekkor is képes volt fordítani, 7-6-nál megint az amerikai adogatott a meccsét, de nem jött össze. Végül 10-8-ra bukta a tie-breaket. Ahogy aztán az egész meccset, hiszen az utolsó szettben adogatójátékot bukott, Federer pedig már nem hibázott. Érdemes végignézni a nem rövid összefoglalót.

Bizonyos szempontból kissé rosszul érzem magam. Nem biztos, hogy megérdemeltem ezt a győzelmet, de itt vagyok, és nyilvánvalóan emiatt nagyon boldog vagyok. Nem tagadom, szerencsém is volt ma, bár nyilván semmi rosszat nem tettem, de voltak nagyon nehéz pillanatok.

Mondta Federer a meccs utáni sajtótájékoztatón, akinek ez volt a 102. sikere Melbourne-ben és hatodik olyan meccse az elmúlt három év során, amikor ötszettes párharcban jutott tovább.

Milos Raonic hiába ütött 18 ászt Novak Djokovic ellen, és hiába védekezett ki 16-ból 14 bréklabdát. Kétszer elbukta a szervagémét, és ami a legnagyobb probléma volt, hogy a 16 gémben egyszer sem tudott brékelni. Mindössze 26 pontot nyert csak meg fogadóként.

A szerb végül 2 óra 53 perc alatt 64 63 76(1)-re nyert. Ki lehet jelenteni, hogy Raonic saját magához képest jól játszott, de Djokovicon nem talált nagyon fogást ezen a meccsen.

Először azonban a nők teljesítették a napi penzumukat. Nagy meglepetés nem született, mindkét negyeddöntő 2-0-val ért véget, de két nagyon izgalmas meccset játszottak a Rod Laver Arenaban. Előbb Sofia Kenin intézte el 64 64-gyel a pályafutása eddigi legjobb eredményét elérő Ons Jabeurt, aki első afrikai játékosként jutott ilyen messzire GS-tornán.

Kenin az egyetlen amerikai, aki negyeddöntőt tudott játszani. A moszkvai születésű Kenint a helyszínen, a játékos VIP-boxában tekintette meg a korábbi ex-világelső Dinara Safina is, aki dicsérte Kenint, aki hétből hat bréklabdát hárított a meccsen, 2019-ben három WTA-bajnoki címet szerzett, és beugróként ott volt a shezheni WTA-vb-n is.

Azt gondolom nagy tehetség. Nagyon jó látni, ahogy olvassa a játékot, jó élmény nézni a játékát, nagyon okosan teniszezik.

mondta a meccs után Safina.

Kenin a top10-be kerül majd a jövő heti világranglistán, Jabeur pedig az első arab nő lesz, aki a top50-ben szerepelhet majd. A vesztes is nagyon boldog volt, hiszen bebizonyította magának, hogy képes ezen a szinten is jól teniszezni, nagy dolgokra is képes lehet.

A másik ágon az első kiemelt, világelső Ashleigh Barty 1 óra 44 perc alatt 76(6) 62-re nyert a tavalyi döntős Petra Kvitova ellen. A kétszeres wimbledoni bajnok cseh tavaly a negyeddöntőben győzte le két szettben az ausztrált, aki 1984 óta az első hazai játékos lett, aki elődöntőbe jutott.

Abszolút hihetetlen egyelőre, de nagyon boldog vagyok a győzelem miatt. Tudtam, hogy a legjobbat kell hoznom Petra ellen, és ez egy nagy kihívás volt.

Hiába volt Kvitova agresszív játéka, Barty már jól kiismerhette ellenfelét, hiszen a tavalyi negyeddöntő lejátszott mindhárom meccsen (Miamiban, Pekingben és Shenzhenben) legyőzte a cseh lányt. Az első szett végén megnyert rövidítéssel öt gémet nyert egymás után Barty.

Vélemény, hozzászólás?

Top