You are here
Home > ATP >

Akkor következzen az 50. Djokovic-Federer szuperrangadó

Mielőtt elkezdődne az Australian Open első elődöntője, egy kis olvasnivalót kínálunk a kedves olvasóinknak. Még az ATP Cup döntője előtt mutattuk meg az Open Éra legnagyobb versengését, amelyet Novak Djokovic és Rafael Nadal vív egymással. Nem itt, Melbourne-ben már, de az 55 meccsük így is csúcs. Most elérkeztünk egy újabb mérföldkőhöz. A félszázadik meccs következik Djokovics és egy korszakos zseni, a 20-szoros, ezzel pedig egyelőre csúcstartó Roger Federer között.

Mielőtt kettejük elkövetkezendő meccsét elemeznénk egy picit, térjünk egy nem túl apró részletre. Roger Federer egyszer azt mondta, addig fogja játszani, amíg élvezi, amíg nem fáj minden porcikája. Azt nem mondta ki, de nagyjából azért sejthető, hogy addig, amíg nem kerül olyan megalázó helyzetbe (persze a megalázó szót most sportnyelven kell érteni!), hogy azért kelljen visszavonulnia.

Valljuk be őszintén, a Fucsovics Marcit is búcsúztató svájci számára nem volt olyan sima út ez eddig. 2017 óta hat olyan meccset játszott, amikor az ötödik szett döntött. Kettőt ebből most. Előbb a harmadik körben John Millman, majd a negyeddöntőben Tennys Sandgren ellen. Millman már 8-4-re vezetett az utolsó szett rövidítésében, két labdán múlott a kiesés, de Roger hatot nyert egymás után és megnyerte. Aztán Sandgren ellen a negyedik szettben hét meccslabdát hárított úgy, hogy közben ápolni is kellett az ágyéksérülését.

Egy szó mint száz, nem Federer a meccs esélyese, még akkor sem, ha teljesen egészséges lenne. Persze, simán benne van a meccsben, hogy Roger előhúz valami olyat, amit már sokszor tett, és kimagasló játékkal nyerni fogja az 50. rangadót. De, milyen is volt az első? 2006-ban, Monte-Carlóban, rögtön az első körben, Federer 63 26 63-ra nyert az akkor 19 éves szerb ellen.

Azóta sok idő telt el, és Djokovic szépen a mester fölé nőtt. Legalábbis, ami az egymás elleni eredményeiket illeti. 26-23-ra vezet Nole. Sőt, Grand Slamen 10-6 a javára eddig. Az sem jó előjel Federernek, hogy a Melbourne Parkban eddig három elődöntőt is megnyert ellene, 2008-ban, 2011-ben és 2016-ban is

Az a bizonyos 2016-os, Australian Open elődöntő után még háromszor Djokovic tudott nyerni, viszont a legutóbbmeccsüket, a Nitto ATP Finalsban Federer nyerte 64 63-ra. Kemény pályán is Nole áll jobban, itt 19-18 a javára.

Az sem mindegy, hogy Federer mennyit fog bírni, eddig 12 óra 44 percet töltött a pályán, és mivel 1991 óta ő a legidősebb játékos (29 éve Jimmy Connors 39 évesen és 6 naposan játszott US Open-elődöntőt) kérdés, fizikálisan is hogyan bírja a csatát, és akkor itt most megint visszacsatolunk a Sandgren elleni meccsen hét percig tartó orvosi ápolására is.

Federer elmondta, kifejezetten jól sikerült a felkészülése, és fizikálisan is rendben van. Apró dolgok fognak dönteni a meccsen, vagy valami külső tényező? Nehéz megjósolni.

Egy biztos, egészen fantasztikus meccseket láttunk eddig a Rod Laverben, és hiszünk benne, hogy ez a meccs is ilyen lesz. Néhány óra, és minden kiderül. Jövünk majd összefoglalóval.

Vélemény, hozzászólás?

Top