You are here
Home > ATP >

Djokovic ellen nem volt ellenszer, Federer így is helyt állt

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Novak Djokovic jutott az Australian Open döntőjébe, miután viszonylag rövid idő alatt, 2 óra 18 percnyi játék után 76(1) 64 63-ra legyőzte Roger Federert a kettejük 50. meccsén. Nole is elismerte, érezte, hogy Federer sérülten állt ki, de ez cseppet sem von le az eredményéből. Djokovic pályafutása 26. Grand Slam-döntőjébe jutott, és a 17. győzelmére készül. Címvédőként Melbourne-ben a az eddigi hét döntőjét mindig megnyerte. Meglepetésre, a nőknél Sofia Kenin-Garbine Muguruza finálé lesz.

Elsőre úgy tűnt, minden rendben van Roger Federerrel, hiszen gyors brékváltás után fogadóelőnybe került, és az első játszmában 52-re is vezetett, utána viszont egy semmire bukott adogatás, majd a rövidítésben megnyert mindössze egy pont is mutatta, még sincs minden rendben.

Utána viszont Djokovics ellenállhatatlanul játszott, három bréklabdája is volt, majd a legjobb pillanatban, 54-es vezetése után vette el ismét Federer adogatását. A harmadik szettben pedig már nem is nagyon volt kérdéses, mikor sikerült ismét fogadóelőnybe kerülnie a szerbnek. A játszma egyetlen bréklabdáját meg is nyerte, végül 35 perc alatt behúzta a szettet, és ezzel a meccset is. A meccs utáni nyilatkozatában sportszerűen ismerte el, hogy érezhető volt ellenfelén, hogy a sérülés miatt nem tud teljes erővel küzdeni. Szomorú látvány volt az is, ahogy Federer a meccs után lehajtott fejjel bandukolva tűnik el a játékoskijáróban. Lehet, egy korszak lassan véget ér.

Novak Djokovic 2019-ben 22/2-es győzelmi mutatóval zárta az évet a Grand Slamek tekintetében. Idén 6/0-nál tart. Az ellenfele majd csak péntek délelőtt lesz, az Alexander Zverev-Dominic Thiem elődöntő után. A másik oldalon viszont két fiatal, nagyon motivált versenyző áll, kiváló döntőnek nézünk elébe, akár ki is kerül oda.

A két női elődöntő kísértetiesen hasonlított egymásra. Mindkét meccsen az esélyesebb esett ki, mindkét meccs első szettje rövidítéssel ért véget, illetve mindkét meccsen a második szett döntött, 75-re. Természetesen, más és más drámákat éltek meg a résztvevők.

Az első meccsen rögtön kiesett a világelső Ashleigh Barty. Az amerikai Sofia Kenin megannyi ausztrál szívet tört össze, miután 76(6) 75-re nyerte az első elődöntőt. 1980 óta várják az ausztrálok, hogy hazai női játékos döntőzzön az Australian Openen, és most még egy évig biztosa várni kell erre. Kenin nagyszerű tornát él meg, élete első GS-döntőjét játszhatja majd.

Az álmom vált valóra. Még mindig kicsit szürreális. Éreztem, hogy képes vagyok eljutni ide, de azt nem tudtam mikor. Az hihetetlen, hogy ilyen fiatalon sikerült. Mindenkinek meg kell élnie ezt a pillanatot. Ezt az álmot. Természetesen szeretnék elnézést kérni minden ausztrál drukkertől, tudom, hogy ők ma hazai győzelmet vártak. Nekik nem volt könnyű, én viszont csak az ütéseimre koncentrálta, és megpróbáltam megnyerni a meccset.

– mondta a meccs után sportszerűen Kenin.

Sokáig úgy tűnt, hogy Barty kerekedik felül, de a 38 fokos hőség mind a két játékosból nagyon sokat kivett. Az eső szettben mindkét játékos hozta az adogatásait, csak Keninnek kellett egyszer három bréklabdát is hárítani. A rövidítésben Barty már 6-4-re vezetett, innen négy pontot bukott. A másodikban 11 után elveszítette az adogatását. Bartynak 54-es vezetésénél két szettlabdája is volt, aztán mégis visszabrékelt az amerikai, aki aztán a legvégén is elvette az ausztrál adogatását, aki még egy meccslabdát hárítani tudott.

Garbine Muguruza azok után, hogy túljutott az orosz Pavlxuchenkón, egy komolyabb ellenfél ellen is sikerrel vette az akadályt. A venezuelai születésű spanyol 2 óra öt perc alatt 76(8) 75-re nyert Simona Halep ellen. 2016 Roland Garros és 2017 wimbledoni bajnoka tavaly a nyolcaddöntőnél egyik tornán sem jutott túl.

Az első szettben Halepnek két szettlabdáról bukta el a játszmát. A másodikban a román játékos háromszor is elbukta az adogatását, ami végül végzetes volt. A női döntőt tehát Sofia Kenin és Garbine Muguruza vívja majd, magyar idő szerint február 1-én, szombaton 9:30-tól.

Vélemény, hozzászólás?

Top