You are here
Home > Grand Slam >

Egy új bajnok, aki miatt háromszor váltottak országot a szülei

Sofia Kenin pont az a teniszező volt, akire a legkevesebben gondoltak, hogy eljut az Australian Open döntőjébe, életében először GS-fináléba. Ha már ott volt, a korábban csak kiemelt tornán negyedik körig jutó orosz-amerikai, akkor meg is nyerte azt. Szetthátrányból fordított a korábbi kétszeres Grand Slam-bajnok spanyol, Garbine Muguruza ellen, és két ór öt perc alatt 46 62 62-re nyert.

Ahogy Mats Wilander is említette, a meccs utáni interjúban, a fej, a láb és a kéz tökéletes harmóniája volt ezen a meccsen Kenin. Muguruza pedig rengeteg hibával segítette az új bajnokot abban, hogy a trónra kerüljön. Hektikus meccs volt, de tény, Kenin abszolút megérdemelte a sikert, mert a döntő pillanatokban, fiatal kora, de inkább a tapasztalatlanság ellenére is, kiváló megoldásokat hozott, pontos ütéseket helyezett el az ellenfél térfelén.

Ami a meccset illeti. Az első szettben Kenin két adogatást odadobott spanyol ellenfelének. Azt várta az ember, hogy a fiatal lány lesz idegesebb, és így is volt. De aztán nagyon gyorsan megnyugodott. A második játszmában úgy hozott négy adogatást is, hogy közben csak három labdát veszített, nem mellékesen kétszer brékelt is.

A döntő szett közepén Muguruzának volt három bréklabdája, azt is, majd a saját adogatását is elbukta. Kenin 52-es előnynél a bajnoki címért fogadott, Muguruza 40-15-ös vezetésénél egész egyszerűen megremegett. Gyakorlatilag ő juttatta meccslabdához először Kenint, amit még hárítani tudott. A másodiknál pedig kettős hibát vétett. Döbbenetes volt, hogy egy Grand Slam sorsa pont ilyen hibával tud eldőlni. Érthetően, mindkét hölgy a sírással küszködött, nem csak a meccs végén, hanem a meccs utáni interjúkban is.

Sofia Kenin 2008 óta, Maria Sharapova sikere óta a legfiatalabb Australian Open győztes lett.

Csak azt akarom mondani, hogy az álmok valóban valóra válhatnak, csak keményen kell érte dolgozni. Mindenki álma. Ha van ilyen, menj oda, és csináld meg. Életem legjobb élménye volt az elmúlt két hét.

mondta Kenin a meccs után

Kenin aztán a közönségtől kezdve mindenkinek köszönetet mondott. De elsősorban szüleinek, akik valóban nem kevés áldozatot vállaltak azért, hogy a lányuk egyszer tényleg valóra válthassa az álmát.

Sonya, ahogy a család hívja őt 1998. november 14-én született Moszkvában, két orosz szülő, Svetlana és Alexander Kenin gyermekeként. A család, még 1987-ben távozott a Szovjetunióból, és az Egyesült Államokba emigrált. De amikor Sonya született, mégis visszatértek, hogy a nagymama segítse a szülést, és a gyermeknevelést is.

Kevés pénzük volt, és abból a kevésből emigráltak ismét a tengerentúlra, mert az akkor ötéves Sonyát annyira lenyűgözte a teniszjáték, hogy a szülei úgy gondolták, ott tudna igazán karriert csinálni. Az apja készítgette fel az elején, és ő nevelte belé ezt az agresszív, amolyan oroszos stílust is a pályán.

Apja egyszer arról mesét, hogy az, amikor Amerikába érkeztek, az adott a lányának igazán keménységet.

Nem hiszem, hogy emlékszik azokra a nehézségekre, amit annak idején átéltünk. Megérkeztünk egy országba, és nagyon-nagyon-nagyon nehéz volt. Éjszaka dolgoztam, hogy meg tudjunk élni, reggel mentem az iskolába, hogy elkísérjem őt, keresztül-kasul jártuk New Yorkot anélkül, hogy egyetlen szót is tudtam volna angolul. Mondták a hangosbemondón a nevem, és fogalmam sem volt, mit kell csinálnom. Iszonyatosan nehéz kezdet volt. Széles autóutak voltak, ahol laktunk, vettünk két teniszütőt, és elkezdtünk labdázni. Észrevettem hirtelen, hogy mennyire összpontosít az ütésnél – azt mondjuk nem nevezném persze ütésnek – a kezét, és a szemét is a labdára, és az ütőre koncentrálta. Akkor rájöttem, hogy ezt sosem szabad abbahagyni. Éjszaka vezettem, nappal gyakoroltunk.

mesélte egyszer Alexander Kenin, az édesapja.

Innen indult hát a tündérmese, aminek az Australian Open siker lett a vége. Kenin korábban három WTA-tornát nyert meg, mind a hármat 2019-ben. Eddig hárommillió dollárnyi pénzdíjat hozott össze, most több, mint 4 millió dolláros csekket kapott. Igazat mondott akkor, amikor az álmokról mesélt. Az ő álma ma valóra vált, amit még gyerekként jósolt meg magának.

Vélemény, hozzászólás?

Top