You are here
Home > Fed Kupa >

70 nap múlva, világsztárokkal indul a budapesti Fed Cup

Nem sokkal több, mint két hónap múlva kezdődik Budapesten a 2020-as női csapat-világbajnokság, a világ legjobbjait felvonultató mezőny ezen a héten selejtez a budapesti torna legjobb 12 csapata közé kerülését, ahol jelenleg a két tavaly döntős, a franciák és az ausztrálok, szabadkártyás csehek, és a magyarok vannak már ott.

A selejtezők menetéről, és a hétvégi budapesti torna kvalifikációjáról már írtunk. A névsort végignézve elképesztő mezőny, gyakorlatilag egy Grand Slam-torna mezőnye fog Budapestre jönni. Az érdeklődés ennek megfelelően kiemelt az esemény iránt, így aki időben szeretné biztosítani a belépőit, az minél gyorsabban tegye meg a ticketportal oldalán.

A magyar válogatott az 1963-as nyitányon is ott volt, negyeddöntőig jutott az első tornán. 2002-ig összesen 19 Világcsoport-részvétel szerepel a mieink neve mellett. 18 év után, rendezőként térünk vissza a legjobbak közé, ez lesz a huszadik, jubileumi szereplésünk a női csapat-vb-n.

A női magyar válogatott a 12 csapattal rendezett első tornán, 1963-ban, negyeddöntős volt. Dániát verte, majd Ausztráliától 3-0-s vereséget szenvedett. A csapatunk története során még egyszer jutott ilyen magasra, vagyis a legjobb nyolc közé. Igaz ekkor már 32 csapat vágott neki az akkor még Federation Cup-nak hívott tornának.

1985-ben a mieink nagyon messzire, Japánba utaztak nagy reményekkel. Nagojába utazott a magyar válogatott. Zentai Ferenc főtitkár, csapatvezető irányításával a később svájci színekben is szereplő Bartos Csilla és Kovacsics Rita Budapestről, az akkor első számú játékosunk, Temesvári Andrea Frankfurtból indult a helyszínre. A mieink az Uruguay-Belgium selejtező győztese ellen kezdtek, az esélyeknek megfelelően Belgium 3-0-ra meg is nyerte azt a meccset.

Az akkori sportnapilap szűkszavúan számolt be a magyarok sikeréről. Bartos Csilla 63 76(7)-re nyert Sandra Wasserman, Temesvári Andrea pedig 75 63-ra Ilse de Ruysscher ellen. A Bartos, Temesvári párosunk pedig 62 62-re verte a belgákat. Az esélyesen közül a címvédő Csehszlovákia meccset veszített, NSZK és a franciák pedig kiestek.

A következő körben Kanada ellen sikerült nyerni, és még azt is elviselte a csapat, hogy a legjobbunk, Temesvári 36 16-ra kikapott a korábbi US Open elődöntős Carling Bassett-től. Bartos 76(5) 62-re nyert Jane Young ellen, míg a párosunk 75 63-ra verte a Jill Hetherington, Heléné Pelletier duót.

Az elődöntőért a világ akkor legjobb csapata a csehszlovák válogatott következett. A négyszeres GS-döntős Helena Sukovával, az egyéniben négyszeres GS-győztes Hana Mandlikovával. Valamint párosban Andrea Holikovával és a Roland Garros női párosát 1977-ben megnyerő Regina Marsikovával.

A mieink jó kezdtek, Bartos 76(5)-re elvette az első szettet Sukovától, de aztán két simában, 62 62-re kikapott. Temesvári csak megszorongatni tudta Mandlikovát (36 46), még a párosunk is hasonló két szettben kapott ki, végül kiesett, de azóta sem ért el ilyen kiváló eredményt ebben a sorozatban.

Zentai Ferenc, főtitkár később azt nyilatkozta Népsportnak, hogy Temesvárinak nem annyira ment a tornán, hiszen kínzó gyomorfájás gyötörte, Bartos szépen teniszezett, és a válogatott bebizonyította, hogy már nem egyszemélyes csapat. A csehek kiemelkedtek, az összes többi válogatott viszont nagyjából egyforma erőt képviselt. A tornát végül a csehszlovákok nyerték, a döntőben 2-1-re győzték le az Egyesült Államokat.

Érdekesség, hogy a torna után két héttel Temesvári Andrea, a győztes Hana Mandliková oldalán nyerte meg a zürichi párosversenyt, ez volt a második WTA-sikere párosban. Egy évvel később pedig Roland Garrost nyert, szintén párosban. A legyőzött ellenfél pedig Helena Suková volt, aki szintén szerepelt a magyarok ellen.

Az ötnapos teniszünnepre a www.ticketportal.hu oldalon lehet jegyet venni, a legolcsóbb jegyek 3000 forinttól indulnak az eseményre, míg a prémium kategóriás jegyek 15 ezer forinttól lesznek elérhetők. A VIP napijegyek ára 70 és 80 ezer forint lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Top