You are here
Home > ATP >

Balázs Ati top100-a, és ami mögötte van

Tegnap este már világgá kürtöltük a szenzációs hírt, miszerint Balázs Attila 64 63-ra győzte le a salakon kiválóan teljesítő, korábbi top20-as Pablo Cuevast. Azóta az is kiderült, hogy Ati a következő körben a 4. helyen kiemelt, világranglista-26. argentin, Guido Pellát búcsúztató brazil, Thiago Monteiro ellen folytatja, a riói ATP500-as torna második fordulójában. A szenzáció pedig az, hogy teljesült a nagy álom. Balázs Attila top100-as játékos lesz.

Legalábbis a LiveATP szerint éppen a 100. helyen fog állni. Egy újabb bravúrral pedig akár még 7-8 helyet léphet előrébb. 1990 óta nem sűrűn esett meg a magyar férfi teniszsportban, hogy top100-as játékosunk legyen. Az elmúlt 30 évben ez csak Noszály Sándornak, Sávolt Attilának, valamint Fucsovics Marcinak sikerült. Az pedig, hogy két magyar legyen az elitben, egyszer sem a fenti időszakban.

Legutóbb 1982 és 1985 között fordult elő, hogy két magyar férfi játékos egyszerre top100-as legyen. Ez akkor a világranglista 12. helyéig jutó Taróczy Balázsnak, illetve az 1984. 07. 30-án karriercsúcsot beállító (53.) Kuhárszky Zoltánnak jött össze.

Nem csak ezért óriási dolog Ati eredménye. A 2019-es szezon első felében két Challenger-negyeddöntő jutott a játékosunknak, az év második felében volt három döntője is, így majd csak júniustól kell pontokat védeni. Ezt pedig azt jelentené, hogy pályafutása során először, alanyi jogon kapna főtáblás helyet Grand Slam-tornán. Rögtön kettőn, a Roland Garroson és Wimbledonban is. Ez pedig a pénzdíjait is megnövelné, ami azért a sportágban egyik alapmérő is, az eddigi 468 976-ról jelentősen megugrana.

Másodsorban fontos eredmény a magyar válogatott számára is. Nagy dolog lenne úgy kiállni a belgák ellen, hogy két top100-as játékos van, addig náluk maximum David Goffin, ha vállalja majd a debreceni fellépést március elején.

Visszatérve Ati meccsére, kiváló játékot mutatott, még a hat kettős hibát is leszámítva. Az első szerváinak a 83 százalékából szerzett pontot. Két bréklabdája volt Cuevasnak, mindkettő hárította Balázs, egyetlen szervagémet sem veszített el, miközben kétszer brékelt, 67-54-re nyerte a pontokat a salakon tényleg veszélyes Cuevas ellen.

Rió de Janeiróban Dominic Thiemet három szettre késztette a brazil szabadkártyás Felipe Meligeni Rodrigues, a 21 éves játékos csak a 341. helyen áll a világranglistán. Top80-as játékos ellen még sosem játszott. Delray Beach-ben a szabadkártyás Jack Sock legyőzte a címvédő Radu Albotot. Érdekesség, hogy Sock, akinek jelenleg nincs ranglista pontja, 2018 novembere óta először nyert ATP Touron.

Marseille-ben pedig kiesett az ötödik kiemelt Karen Khachanov, akit a szlovén Aljaz Bedene lepett meg. Jannik Sinner győzelemmel kezdett, érdekes meccs lesz majd a következő fordulóban, Daniil Medvedev ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Top