You are here
Home > WTA >

Megint a pénzdíjakon megy a vita

A nyereményalapok elosztása mindig is érzékeny téma volt, akár az ATP, akár a WTA tornákkal kapcsolatban. Azok a játékosok, akik eljutnak mind a négy Grand Slam főtáblájára, azon játékosoknak meg van alapozva a szezonja, de a többiek, a világranglistán a 150. hely után szereplők számára már elég nehézkessé válik a megélhetés. Most jeles személyiségek a dubaji torna kapcsán emelték fel a hangjukat.

Az első, vagyis az ismételt vitaindító Darren Cahill, az ESPN teniszelemzője, Simona Halep edzője szólalt fel. Abszolút igazságtalannak tartotta, hogy Dubajban az elődöntős négyszer annyi pénzt kapott, mint a negyeddöntős. A pénzek az első körösöktől duplázódtak, de aztán a legjobb négy már sokkal nagyobb összegekben részesült. A győztes 14-szer annyi pénzt vitt el, mint a negyeddöntős.

A győztes majdnem 700 ezer dollárt kapott, míg aki az első körben búcsúzott, „mindössze” 17 ezer dollárt. Ahogy Cahill fogalmazott, mi szükség arra, hogy a győztes 40-szer annyit vigyen haza, mint az elsőkörös. Ez nevetséges.

A teniszjátékos, Nicole Gibbs úgy válaszolt Cahill felvetésére, hogy ebben az esetben egy 31. helyre rangsorolt játékos járhat éppen rosszul. Pedig mindannyian azért játszanak, hogy megéljenek ebből, hogy pénzt keressenek.

Vasek Pospisil is teljesen egyetértett Darren Cahillel. Aránytalanul sok pénzt fizetnek a győztesnek az elején kiesetekkel szemben. A játékosok szakszervezete igyekszik tenni a folyamat ellen, de még nem sikerült eredményeket elérni.

Amikor a top200 körüli játékosok ilyenekkel szembesülnek, az gyengíthetik a sportág alapjait, és akár a bundázáshoz is vezethetnek, amikből több botrány is robbant ki mostanában. A pénz rendelkezésre áll, de az alacsonyabbra rangsorolt, de komolyabb eredményt elérő játékosoknak is tisztességesen kellene fizetni. Hiszen ők csak meg akarnak élni a szeretett sportágukból.

Vélemény, hozzászólás?

Top