You are here
Home > Davis Kupa >

Davis Kupa: a belga csapat

Nyakunkon az év legfontosabb férfi válogatott tornája, a Davis Kupa Világcsoport-selejtezője. A magyar csapat március 6-7-én, Debrecenben, Belgium ellen játszik. Óriási lehetőség előtt állnak a mieink, hiszen a belgák legjobbja, David Goffin nem jön el. Péntekig naponta jelentkezünk egy-egy Davis Kupa-anyaggal. Hétfőn a magyar válogatottat mutattuk be. Most jönnek a belgák, aztán egy kis közös történelem korabeli dokumentumokkal, végül interjú Köves Gábor kapitánnyal. Addig is tartsanak velünk, pénteken pedig aki teheti, irány a Főnix Csarnok.

A belgák legyőzésével ismét Világcsoportba juthatnak a mieink. A győztes ott lehet majd novemberben, Madridban, ahol a világ 18 legjobb csapata szerepelhet majd. Hatan már biztosan ott lesznek. A tavalyi négy elődöntős: Kanada, Nagy-Britannia, Oroszország, Spanyolország, valamint két szabadkártyás: Franciaország és Szerbia. A fennmaradó 12 helyre a hétvégén rendezendő tizenkét győztes válogatott kerül. A tornát november 23. és 29. között rendezik. Ez lesz a második újrendszerű Davis Kupa, tavaly Rafael Nadal vezérletével a spanyolok nyertek Kanada ellen. Nézzük akkor a belga csapatot:

Kimmer Coppejans

 • 1994. február 7., Ostend
  ATP-helyezése: 154. (eddigi legjobbja 97.)

Steve Darcis visszavonulása után Coppejans számít a második legjobb belga teniszezőnek. 2011 óta szerepel az ATP-ranglistán, de a legjobb százba eddig csak egy rövid időre, sikerült bejutnia, 2015 nyarán két hétig a 97. helyen állt.

A 26 éves belgának csak Future- és Challenger-tornákról van komolyabb eredménye. Előbbiben hatszor, utóbbiban ötször sikerült elsőnek lenni. Legutóbbi sikere 2018 szeptemberében született, amikor a szlovén Alex Molcant legyőzve nyert Sevillában egy Challengert. Grand Slam tornán eddig kétszer sikerült főtáblára jutnia, 2015-ben és 2018-ben a Roland Garroson.

A tavalyi szezonban Amersfoortban, Blois-ban játszott Challenger-döntőt, de egyik címet sem tudta elnyerni. Balázs Attilával Murciában találkozott egy Challengeren és 64 36 63-ra nyerni tudott ellene, Valkusz Mátét pedig tavaly novemberben, Pozsonyban győzte le két szettben. Balázs és Fucsovics ellen is 1-1 az eddig mérlege Challenger tornákon. Idén is három ilyen tornán indult, Launcestonban elődöntős volt 4 győzelem, 3 vereség a mérlege.

2015-ben, 2016-ban és 2019-ben, hét alkalommal kapott helyet a válogatottban, 4 győztes, 2 vesztes meccse van. A legutóbbi belga-magyaron nem volt ott, a tavalyi évben pedig csak a selejtezőben szerepelt, ott viszont két győzelmet is aratott, a brazilok elleni meccsen, Dutra Silva és Thiago Monteiro ellen is nyert.

Ruben Bemelmans

 • 1988. január 14., Genk
  ATP helyezése: 222. (eddigi legjobbja: 84.)

Már 12 éve a belga válogatott tagja, két éve a magyarok elleni meccsen is szerepelt a csapatban. Fucsovics Mártont legyőzte, a párosban viszont alulmaradt. Eddigi pályafutása során egy ATP 250-es tornát nyert meg, 2012-ben a Los Angeles Opent. Első tornagyőzelmét a németországi Espelkampban érte el, egy Future-versenyen. Ebben a kategóriában 12, Challengeren 5 tornagyőzelemet gyűjtött össze eddig, legutóbb 2017-ben Koblenzben lett bajnok.

Párosban karrierje során 32 tornadöntőben jutott, ebből 13 Future és 7 Challenger tornát nyert meg.

A tavalyi szezonban is inkább a Challenger tornákon próbált pontokat szerezni, de a legjobb eredménye Nur-Szultánban egy Challengeren elért elődöntő, Ilya Marchenkotól kapott ki a végén. Idén a nussloch-i 25.000-es torna döntőjében a cseh Jonas Forejtek ellen tudott nyerni, a koblenzi Challengeren pedig az elődöntőben kapott csak ki.

Bár két éve, a Davis-kupában legyőzte Marcit, korábban kétszer is kikapott tőle, Balázs Attilával pedig 12 éve, egy Future versenyen találkozott, és akkor nyerni tudott. A DK-csapatnak 12 éve a tagja, de 22 találkozón összesen 21-szer lépett csak pályára, 15 egyéniből ötször, 16 párosból hétszer tudott nyerni.

Arthur De Greef

 • 1992. március 27., Brüsszel
  ATP helyezése: 332. (eddigi legjobbja: 113)

Kiváló junior teniszezőnek indult, később a top100 küszöbén azonban megtorpant a belga válogatott játékosa, aki David Goffin kiválása után került a keretbe. 15 évesen került fel először az ITF junior ranglistájára, ahol végül a 16. helyig jutott. 17 évesen kezdte profi karrierjét, természetesen egy hazai ITF-verseny volt az első a sorban. Előtte még részt vett a junior Európa-bajnokságon, ahol az elődöntőben kapott ki. Nem mástól, mint Fucsovics Marcitól, aki 67(3) 16 46 arányban nyerni tudott ellene. Egy görög F2-es Future-ön lett először döntős, majd a hír Orange Bowl Tennis Championship junior döntőjébe is eljutott. 2013-ban már a legjobb 200 környékére ért, de csak három év múlva tudta túllépni azt. Az eddigi karriercsúcsát 2017 júniusában érte el, amikor elődöntős volt a bordeaux-i Challenger 110-en.

2009 és tavaly május között összesen 25 döntőt játszhatott, amelyből tízszer Future, kétszer Challenger-tornán nyerni is tudott. Talán azért is esett rá a belga kapitány, Johan van Herck választása, mert kiváló salakjátékos, a 25 döntőből 23-at ilyen borításon ért el. Legutóbb 2018 májusában nyert tornát, akkor az ostravai Challengeren lett első. Tavaly májusban döntőzött legutóbb, Heilbronn-ban, a Challenger tornán Filip Krajinovictól kapott ki.

Tavaly elég hosszas sérüléssel bajlódott, június 10-e óta nem is szerepelt versenyen, és csak az idei szezonban tért vissza, egy hongkongi M15-ös tornán. De Greef is ott volt Bangkokban, azon a Challengeren, amit Balázs Attila nyert, de az első fordulóban kiesett. Az M15-ös tornát leszámítva öt viadalon indult, de mindössze csak kétszer tudott nyerni, ötször kikapott. 2017-ben szerepelt először a Davis Kupa-csapatban, összesen négyszer volt válogatott azóta, három meccsen három vereség a mérlege.

Joran Vliegen

 • 1993, július 7., Maaseik
  ATP-helyezése párosban: 36. (eddigi legjobbja: 37)

Sander Gillével a belga Davis-kupa csapat állandó páros felállását alkotja, két győzelem mellett két veresége van a sorozatban.

Egyéi ranglistával 2018 májusa óta nem rendelkezik, azóta kizárólag a párosra koncentrál, az pedig be is jött neki, hiszen jelenleg a TOP40 tagja az ATP ranglistán. Párosban már 2016 óta TOP200-as, 2018 elején azonban betört a 100-ba és ’18 augusztusa óta kirobbanthatatlan onnan.

Idén Aucklandben és Buenos Airesben is elődöntőt játszhatott, a tavalyi éve azonban nagyon eredményes volt. Összesen 4 ATP Tour döntőbe jutottak be, amiből hármat meg is nyertek, kettőt salakon.

Sander Gille

 • 1991. január 15., Hasselt.
  ATP-helyezése párosban: 43. (eddigi legjobbja: 43)

A tavalyi Davis-kupa döntőbe jutó belga válogatottban Joran Vliegen és Sander Gille alkotta a páros csapatot. Érhető is, hiszen mindketten a top ötvenben szerepeltek akkor a páros világranglistán. Vliegen most is előkelő helyet foglal el, és kiváló párost alkot Gille-lel. 2019-ben a Swedish Opent, a Swiss Opent és a Zhuhai Championshipset nyerték meg ketten, Kitzbühelben pedig a dőntőben kaptak csak ki, 11 meccses veretlenségi szériájuk szakadt meg akkor. Grand Slamen Wimbledon egy második körös eredmény a legjobb eddig tőlük.

Vliegen öt éves kora óta teniszezik. Amerikában az East Caroline Universityn is pallérozódott, 2014-ben a Conference USA Player of the Year címet nyerte el.

Egyesben egyikük sem ért el komolyabb sikert, Vliegen kétszer nyert Future tornát, még 2015-ben, Gille pedig egyszer lett első, még 2016-ban. Párosban 50 Future- és Challenger-tornadöntő van Vliegen háta mögött, ennek a legnagyobb részét Gille oldalán játszotta. Vliegennek 36, Sandernak 40 ilyen tornasikere van.

2018-ban hét Challengeren nem találtak legyőzőre. Tavaly már három ATP-siker következett, és ebben a szezonban is eredményesen teniszeznek együtt. Aucklandben kezdték, az elődöntőben kaptak ki. Az Australian Openen az Andujar, Feliciano Lopez kettős ellen nyertek, de aztán kikaptak a Simon Bolelli, Benoit Paire duótól. Vliegen a vegyespárosban negyeddöntős volt. A Buenos Aires-i 250-esen az elődöntőig jutottak, Rio de Janeiróban azonban az első körben kiestek.

Vélemény, hozzászólás?

Top