You are here
Home > Davis Kupa >

Kétszeres Davis Kupa-döntős az ellenfél

A belga válogatott már 1904-ben is szerepelt a Davis Kupában. Az volt akkor a negyedik kiírása a sorozatban, és három csapat indult Wimbledonban. A belgák a franciákat verték, hogy aztán két nappal később sima 5-0-s vereséget szenvedjenek a britektől. Nem is volt ebben semmi meglepő abban az időben, a britek 1903 és 1906 között legyőzhetetlenek voltak.

A belgák 22 szezont töltöttek eddig el a világcsoportban, kiváló játékosokkal, de csak 2015-ben és 2017-ben értek fel a csúcsra. Pontosabban, majdnem a csúcsra. Kétszer is a döntőbe jutottak, de előbb megint a britek, majd a franciák voltak jobbak náluk. A belgák legnagyobb egyénisége még nem a jelen legnagyobb sztárja, David Goffin, hanem egy Jacques Brichant nevű játékos, aki 1949 és 1963 között kereken 120 meccsen lépett pályára, ezek közül 71-et meg is nyert, Philippe Washerrel együtt a legjobb páros is alkotta eddig a majdnem 106 esztendő során.

A magyar-belga meccs is komoly hagyományokkal rendelkezik, hiszen már 1934-ben rendeztek ilyen Davis Kupa-meccset. Andre Lacroix volt a hős, hiszen Kehrling Béla és Gábori Emil ellen is nyerni tudott, sőt a párosban is sikeres volt a mieink ellen, így az európai selejtező első körében Belgium hazai pályán 3-2-re diadalmaskodott. Három év múlva jött a folytatás, ismét 3-2-es belga sikerrel.

A magyar csapat már a háború után, 1949-ben szerezte meg az első győzelmét Belgium ellen. A mérkőzés helyszíne a Gázművek Tomcsányi úti sporttelepe volt. A Beszkárt akkor különjáratokat indított a verseny helyszínére, akkora volt az érdeklődés. Nem is csalódtak a nézők. Asbóth József 3-0-s sikerrel nyitott Washer ellen, majd Ádám András is nyert Jacques Peten ellen. Miután a párosban is magyar siker született, Asbóth is megnyerte a második meccsét, a végjáték már csak formalitás volt, 4-1-es siker lett vége, amellyel a nyolcba jutott a DK-csapat az európai kvalifikációban, ahol később a svájciakat is lelépte, végül a franciáktól kaptunk ki.

A belga teniszsport erős maradt, és a következő három meccs nagyon sima volt. 1952-ben, az európai selejtező második körében 4-1-re, majd 1953-ben 5-0, 1957-ben 4-1-re kaptunk ki. 1963-ban már Budapesten volt ismét az összecsapás, ami már szorosabbra sikerült, de megint Belgium nyert 3-2-re. Gulyás István három szettben nyert a már emlegetett Brichant ellen, Komáromi Ferencnek viszont nem sikerült a bravúr, és nagy csatában ugyan (6:8. 7:9, 4:6) de kikapott Eric Drossart-tól. Miután a páros is elment, megint Komáromin volt a súly, de nem bírt Brichant-tal, végül Gulyás alakította ki a 3-2-es végeredményt. Érdekesség, hogy a belgák akkor kapitánya, Michael Davis később elmondta, hogy sokat nem adott a továbbjutásukra. Főleg Drossart teljesítménye lepte meg, aki több hónapos tengerentúli útjáról tért vissza erre a meccsre.

Következett egy olyan időszak, amikor bizony a belgák kapkodták a fejüket. 1976-ben, a Taróczy Balázs, Szőke Péter vezette csapat 5-0-ra tarolta le a belgákat. Két évvel később ugyanez a kettősünk 4-1-re tudott nyerni, a végére Benyik János szállt be. 1984-ben Taróczy már Kiss Sándorral vezette ismét sikerre a magyar csapatot, ráadásul az a meccs az európai selejtező B-zóna elődöntője volt. A magyar válogatott utána a spanyoloktól kapott ki.

1988-ban sikerült legyőzni legutóbb a belga csapatot. Lányi András, Csépai Ferenc, a jelenlegi szövetségi kapitány, Köves Gábor, és Markovits László alkotta csapat a legfontosabb meccsét, a párost hozni tudta Kövesék révén, az első napi 1-1 után. A negyedik meccsen Csépai kikapott Bart Wuyts-tól, de a mindent eldöntő csatát Lány 6:4, 5:7, 6:2, 6:1-re nyerte meg. Ez a siker, akkor a második vonalban maradást jelentette a mieink számára.

Lányi két évvel később is a csapat tagja volt, amikor az euró/afrikai B-zóna elődöntője volt a tét, de ezúttal a nagyobb tudás a belgák javára döntött. Lányi és Noszály Sándor is elbukta az egyesét, csak a Lányi, Markovits páros tudta hozni a pontot a magyar válogatottnak. A belga válogatott aztán felfelé, mi pedig lefelé haladtunk, így 18 évnek kellett eltelni, hogy ismét összefusson a két válogatott.

Nem mi voltunk az esélyesek, hiszen David Goffin miatt is vitték a belgák a sztár szülővárosába, Liége-be a meccset. Ettől függetlenül voltak fikarcnyi esélyeink is. Fucsovics az első meccsen 1-1-re állt Ruben Bemelmans ellen, amikor a rövidítés sajnos elment. Balázs Attila két szoros szett után a harmadikra elfáradt David Goffinnel szemben. Aztán jött a páros, és a Balázs, Fucsovics kettős emberfeletti, 4 óra 10 perces csatában nyerni tudott. Hatalmas bravúr kellett volna a fordításhoz, Fucsovics pedig kettős szetthátrányból szépített, de végül kikapott Goffintől. Még két fiatal örömmeccsén, Piros Zsombor 2-0-ra nyert Julien Cagnina ellen.

Azóta két év telt el, és sok minden megváltozott. Ez a változás pedig akár a magyar válogatottnak is kedvezhet Debrecenben, a Főnix-csarnokban.

2 thoughts on “Kétszeres Davis Kupa-döntős az ellenfél

  1. Gondolatcsusszanásos hiba ebben: “Fucsovics az első meccsen 1-1-re állt Ruben Bemelmans ellen, amikor a rövidítés sajnos elment. Balázs Attila két szoros meccs után a harmadikra elfáradt David Goffinnel szemben. Aztán jött a páros, …” Helyesen: Balázs Attila két szoros szett után….

Vélemény, hozzászólás?

Top