You are here
Home > Davis Kupa >

Kőkemény meccsre számít a magyar DK-kapitány

Már csak egy nap választ el minket a magyar-belga Davis-kupa mérkőzéstől. Az eddigi beharangozóink során sorra vetttük a magyar csapatot, aztán az ellenfelét, majd a korábbi kétszeres DK-döntős, belga és magyar válogatott közös múltjával foglalkoztunk. Ma 11:30-kor sorsolás, amiben eldől, ki kivel kezd majd pénteken. Előtte Köves Gáborral, a magyar válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk.

David Goffin, a legjobb belga játékos nem utazott el csapatával Debrecenbe, a Davis Kupa-meccsre. Bár mindenféleképp az esélyeink erősödését jelentette, az inkább az amerikai keménypályás, 1000-es tornákra rákészülő Goffin távolmaradása. Köves Gábor szövetségi kapitány ettől függetlenül óva intett mindenkit a túlzott magabiztosságra.

A magyar csapat a legerősebb összeállításban léphet pályára Belgium ellen. Mennyire ad ez motivációs erőt egyrészt magának a csapatnak, másrészt egymás között a játékosoknak?

Jó dolog, hogy a csapat majdnem a legerősebb összeállításában tud játszani, egyedül Valkusz Máté nem áll rendelkezésre. Két top100-as játékosunk van, ami régóta nem történt meg a magyar férfi teniszben. De azt hiszem, a ranglista az csak egy dolog, a játék az, ami sokat számít majd. Balázs Ati és Fucsovics Marci is jó eredményeket ért el, bár persze ez nem minden hétre igaz. Bizakodó vagyok, mert ez az utóbbi időben mutatott forma ez önbizalmat ad nekik, és ezért lehet ennek jelentősége

A belgák is csapatot hirdettek, David Goffin nincs a keretben. Mennyivel nőttek meg az esélyeink ezzel?

Az biztos, ha egy top10-es játékos nincs az ellenfélnél, akkor nőnek az esélyeink, hogy mennyivel az majd a meccsen dől el. Előre megmondani az esélyeket, főleg egy Davis Kupa-meccs előtt nem lehet. Mi elég sokszor a másik oldalon álltunk, és így is jól teljesítettünk. De abba is gondoljunk bele, hogy például Balázs Attila két-három héttel ezelőtt még a 130. helyen állt. De olyan különbségek nincsenek a játékosok között, amely befolyásoló tényező lenne.

A magyar játékosok ATP500-as tornákról tértek haza, míg a két belga éljátékos Challenger tornákon szerepelt az elmúlt hetekben. A ráhangolódást ez mennyivel befolyásolta?

Ez szerintem egyáltalán nem befolyásolta a ráhangolódást. Már péntektől együtt készült a csapat, hétfőtől már Debrecenben készültünk. Az, hogy egy ATP 500-asról, egy vereséggel, vagy esetleg egy Challengerről három győzelemmel érkezett valaki, nem jelent semmit. Itt a pillanatnyi forma, és a játék fog dönteni. Két nyert játszmára mennek a mérkőzések, amit nagyon el lehet rontani egy rossz kezdéssel. Így aztán jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Az elejétől száz százalékot kell nyújtani.

Két éve Ruben Bemelmans nagy csatában ugyan, de legyőzte Fucsovicsot. Az elmúlt időszakban mennyit változott a belgák játéka? Mit kell róluk tudni?

Azt tudni kell, hogy Bemelmans jobban szereti a keménypályát. Jobb eredményei is vannak. Két éve még jobb formában volt, ráadásul Marci azon a meccsen problémákkal is küzdve érkezett vissza az Australian Openről. Nem szabad soha leírni olyan játékosokat, akik korábban a top100-ban voltak. Jó példa erre Stakhovskiy is, aki hiába nincs már az elitben, így is jóval magasabb szintű teniszt mutatott ellenünk a tavalyi Davis Kupa meccsen. Itt felszívják magukat, a tapasztalatukra is tudnak építeni, a kispadról is rengeteg segítség érkezhet. Bemelmans nem annyira, Coppejans viszont jobban kedveli a salakot, ellene azért lehet, nehezebb lehet majd.

Van egy jó párosuk, összeszokottak, hetente játszanak együtt, de a páros ranglista rengeteget változott az elmúlt időszakban. Az elitbe igaz, hogy nehéz bekerülni, de nehéz onnan ki is esni. De bízom a mi fiainkban. Kiváló játékot mutattak az elmúlt időszakban, így semmivel sem esélytelenebbek, mint a belgák.

Amikor 2018-ban a belgák ellen készültünk, azt mondta, hogy reméli, a szombati napra is marad esélyünk. Most hogy látja az esélyeket? Mi lenne az, amivel maradéktalanul elégedett lenne?

Én azt a célt szoktam kitűzni, hogy a lehetőségeikhez képest a legjobbat nyújtsák a játékosok. Ha ez történik, akkor remélhetőleg az eredmény is jönni fog ezzel. Azzal lennék elégedett természetesen, ha megnyernénk a mérkőzést, de az a cél, hogy a játékosok a képességeikhez mérten a legjobb játékukat mutassák. Meglátjuk az ellenfél mit mutat. Remélem, hogy összejön a győzelem. De azért azt se felejtsük el, hogy ez a belga válogatott tavaly, hasonló borításon, tehát salakon Brazíliában is győzni tudott, ugyanígy, David Goffin nélkül. Szóval ez egy erős, rutinos és összeszokott csapat. Nagyon oda kell tennünk magunkat, ha sikert akarunk elérni, de bízunk benne.

Címlapfotó: Zádor Péter

Vélemény, hozzászólás?

Top